Buitenland

Ongeluk of marteling, wat zit er achter Giulio's dood?

08 februari 2016 20:15 Aangepast: 09 februari 2016 09:23
Giulio Regeni. Beeld © Facebook

Het heeft alle ingrediënten voor een script van een Hollywoodfilm. Een student die wordt aangezien voor een spion in Egypte, verklaringen van autoriteiten die niet kloppen met de feiten en een levenloos lichaam dat opeens weer opduikt.

De omstandigheden rond de dood van de Italiaanse student Giulio Regeni worden steeds geheimzinniger. Wat eerst leek op een tragisch verkeersongeluk, begint nu uit te groeien tot een internationaal politiek schandaal.

Ouders slaan alarm
Eerst de feiten. Op 25 januari plaatsen vrienden van Giulio een oproep op social media. Niemand krijgt nog contact met hem en ze zijn bang dat hij is ontvoerd. Ook de ouders van Giulio slaan dan alarm en beginnen druk uit te oefenen op de Italiaanse regering.

Egypte verklaart keer op keer dat de student niet in een gevangenis wordt vastgehouden en dat ze geen idee hebben waar hij is. Dan brengen de Egyptische autoriteiten op 3 februari naar buiten dat zijn dode lichaam is gevonden in de berm langs een snelweg.

Geen enkel spoor van een auto-ongeluk
Ze melden dat Giulio is omgekomen bij een verkeersongeluk. Na een belletje van een voorbijganger zijn ze het lichaam op gaan halen. De plek is vreemd. Het is 26 kilometer van het centrum van Caïro en er loopt geen weg voor voetgangers. Ook zijn er op de plek waar het lichaam is gevonden geen sporen van een auto-ongeluk: geen glas, geen remsporen, zelfs geen bloed van Giulio. Van de geheimzinnige beller is nooit meer iets vernomen.

Als het lichaam van Giulio naar Rome wordt gebracht voor autopsie blijkt dat de doodsoorzaak een andere is. De vele kneuzingen en botbreuken wijzen erop dat hij langdurig geslagen en gemarteld is. Van al zijn vingers en tenen zijn handmatig de nagels uitgetrokken. Volgens de onderzoekers is het onmogelijk dat de jongen bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen, maar wijst alles erop dat iemand zijn nek handmatig heeft gebroken. Daarnaast zijn ze ervan overtuigd dat Giulio tien uur voordat zijn lichaam langs de weg is gevonden, is overleden. Wat is er in die 12 dagen dat hij nog wel in leven was met hem gebeurd? En waarom hangt de Egyptische politie een verhaal op dat niet klopt?

Is Guilio aangezien voor een spion?
Bronnen rond de Italiaanse ambassade in Caïro laten weten dat het er alle schijn van heeft dat Giulio voor een spion is aangezien. Hij deed onderzoek naar de Egyptische vakbonden en had veel bronnen in dat circuit. Daarnaast schreef hij zo nu en dan voor een communistische krant, als hobby. Voor de Egyptische regering voldoende reden om hem als een gevaar te zien.

Maurizio Massari, de Italiaanse ambassadeur in Caïro, heeft laten weten een geplande handelsmissie te hebben afgeblazen totdat de onderste steen boven is. Zonder zijn inspanningen was het lichaam van Giulio Regeni mogelijk nooit teruggevonden. Precies een dag nadat hij in een persoonlijk gesprek met president Al-Sisi had aandrongen om te onderzoeken wat er met de jongen was gebeurd, dook het lijk opeens op.

Martelingen worden niet geschuwd
De dood van Giulio Regeni staat niet op zichzelf. Human Rights Watch bracht vorig jaar naar buiten dat er duizenden mensen onterecht gevangen worden gezet en dat martelingen niet worden geschuwd, maar niet eerder leidde het tot zo veel aandacht als in het geval van de 28-jarige student.

Het lijkt erop dat het niet alleen leidt tot politieke spanningen tussen Italië en Egypte, maar dat ook de Verenigde Staten zich hier in zullen mengen. De Amerikaanse krant de New York Times verwacht dat het een belangrijk onderwerp zal worden bij het bezoek van de Egyptische Minister van Buitenlandse Zaken aan Washington later deze week.

Lichaam aangekomen in Rome
Maar of dat voor de ouders van Regeni iets zal opleveren, is de vraag. Het rookgordijn dat door de autoriteiten in Egypte wordt opgetrokken, wordt steeds dikker en iedere dag melden door de overheid gecontroleerde kranten weer nieuwe details die niet stroken met de feiten. Want de feiten zitten in de kist die gisteren in Rome is aangekomen, op het lichaam van Giulio. En die vertellen een heel ander verhaal. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Vermiste Italiaan dood gemarteld in Egypte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore