Ga naar de inhoud
Buitenland

Het 'ideale mannenlichaam': hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Het 'ideale mannenlichaam' van 1870 tot nu. Beeld © Nickolay Lamm

Over het 'ideale lichaam' bestaat regelmatig discussie. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Zeker als het over vrouwen gaat, heeft iedereen er wel een mening over. Voor mannen geldt dat in mindere mate. Grafisch ontwerper Nickolay Lamm probeert daar nu verandering in te brengen.

Voor zijn spraakmakende project bekeek Nickolay 'lammily​' Lamm uit het Amerikaanse Pittsburgh talloze foto's en afbeeldingen van rolmodellen vanaf 1870 tot nu. Aan de hand daarvan heeft hij per decennium proberen te beoordelen hoe zijn landgenoten denken over het 'ideale mannenlichaam'. Want de kijk daarop is de afgelopen 150 jaar (natuurlijk) flink veranderd. Met de data die Lamm verzamelde, ontwierp hij de onderstaande 3D-modellen.

Bekijk hier het resultaat:

Thumbnail

Thumbnail

In 1870, aan het begin van Lamms niet wetenschappelijk onderbouwde studie, gold nog het credo 'hoe voller, hoe beter'. In die tijd van voedselschaarste deden mannen niet moeilijk over een brede taille. Integendeel. Vet mocht gezien worden door de dames, dat was een teken van welvaart.

Thumbnail

Thumbnail

Maar sinds de jaren 30 van de vorige eeuw kan vrijwel iedereen aan eten komen en is het ook helemaal niet meer sexy om alles maar te laten hangen. De opkomst van Hollywood en met name de mythische acteur Cary Grant (foto rechts), veranderde de kijk op het ideale lijf radicaal.

Magere man
Toen de VS rond 1960 zijn buik vol had van bureaucratie, kozen rebelse mannen voor lang haar en allerlei soorten drugs. Sporten deden ze niet. Dus hallo, magere man. Een type dat erg in trek was bij vrouwen. Althans, volgens Lamm dan.

Thumbnail

Thumbnail

Supermannelijke mannen
Dat veranderde met de opkomst van supermannelijke mannen, onder wie Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone​, bekend om hun afgetrainde lichamen. In de jaren 80 zaten de sportscholen overvol.

Die trend geldt eigenlijk nog steeds, zij het in mindere mate. De extreem mannelijke superman heeft weliswaar plaatsgemaakt voor een iets bescheidener figuur, het lijf van Brad Pitt zoals in de film Fight Club (1999) doet de harten van vrouwen tot op de dag van vandaag nog sneller kloppen. Nietwaar, dames?

Thumbnail

Thumbnail

Brad Pitt in Fight Club.

Bron: RTL Nieuws