Buitenland

Siamese baby-tweeling gescheiden: 'Het gaat goed met ze'

18 februari 2016 12:11 Aangepast: 19 februari 2016 09:22
De baby's Knatalye en Adeline zaten met hun buiken aan elkaar vast.

De peuters Knatalye en Adeline zaten aan elkaar vast toen ze werden geboren. Een jaar geleden werd de siamese tweeling gescheiden. Ze maken het goed.

Haar 'kleine prinsesjes'. Zo noemt Elysse Mata haar 22 maanden oude dochters Knatalye en Adeline. Vanaf het moment dat Elysse uit het Amerikaanse Littlefield beviel van de siamese tweeling, maakte het gezin een 'frustrerende tijd' door. "Het was eng", vertelt ze aan de lokale nieuwszender KAMC News. "Ik wilde dat mijn dochters gezond waren."

Een jaar lang zaten de baby's aan elkaar vast bij hun borst, buik en bekken. Ze deelden samen belangrijke organen. Dat maakte de operatie, die de meisjes een jaar geleden ondergingen, extra risicovol. 

Een goed leven
"We hadden wel goede hoop van tevoren", vertelt dokter Oluyinka Olutoye van het kinderziekenhuis in Houston. "Ik was er sinds hun geboorte van overtuigd dat ze het zouden redden", vertelt hun moeder. En ze kreeg gelijk. De operatie is geslaagd en de meisjes zijn nu al ruim een jaar twee 'afzonderlijke individuen'. Dat wil zeggen: Knatalye kan al lopen – met een beetje hulp – en praten en haar zusje Adeline kan bijna kruipen.

Siamese tweeling in Nederland
De meisjes hebben grote kans dat ze een 'normale' toekomst tegemoet gaan. Dat bewijzen de Friese zusjes Tjitske en Folkje. Zij zaten ook bij de geboorte, in 1953, met hun buiken aan elkaar vast. Hoewel de vrouwen – nu 63 jaar oud – mediaschuw zijn, interviewde journalist Rik Kuiper de dames voor zijn boek 'Lieve meisjes, heel gewoon'. "De dokter ging naar het arbeidershuisje in het dorp Molenend met het idee dat hij een heel gewone bevalling zou begeleiden", vertelt Kuipers. "Toen bleek dat de baby'tjes aan elkaar vast zaten, was er paniek."

Met spoed werd de siamese tweeling naar het ziekenhuis gebracht. "Vaak zie je bij siamese tweelingen dat de één parasiteert op de ander. Bij Tjitske en Folkje was dat niet het geval. Dat was hun redding." Zeven maanden later, toen de kinderen waren aangesterkt, werden ze net als Knatalye en Adeline succesvol gescheiden. "Het kostte dertien minuten snijwerk."

Thumbnail

Hoewel de Friese dames allebei een eigen leven konden leiden dankzij de operatie, wonen ze nu samen in hetzelfde huis in Amersfoort. "Het zijn heel gewone vrouwen", zegt Kuipers. "Ik vond het fascinerend ze te ontmoeten; siamese tweelingen zijn uniek. Maar Tjitske en Folkje herinneren zich niet dat ze aan elkaar vast zaten, ze waren zó jong. Het lijkt soms alsof ze niet 100 procent beseffen dat dit verhaal over hen gaat." 

'Een zegen'
Volgens de dokter van de twee meisjes uit Amerika is het 'een zegen' dat de scheiding van Knatalye en Adeline is gelukt. De meisjes moeten nog een paar operaties ondergaan, maar daar heeft hun moeder alle vertrouwen in.

"Je weet nooit wat morgen zal brengen, of hoe het er over een jaar uitziet", zegt ze. "Maar als ik naar mijn dochters kijk, zie ik vooral hoe ver ze zijn gekomen na alles wat ze al hebben meegemaakt."

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore