Buitenland

Umberto Eco, schrijver van De naam van de roos, overleden

20 februari 2016 07:53 Aangepast: 20 februari 2016 07:55
Umberto Eco in 2010 Beeld © EPA

Zijn roman De naam van de roos maakte hem wereldberoemd, maar ook als taalkundige en filosoof stond hij aan de top: Umberto Eco. De Italiaan stierf gisteren op 84-jarige leeftijd.

De naam van de roos kwam uit in 1980 en zette Eco direct op de kaart als een van de talentrijkste auteurs van zijn generatie. Dat bleek ook uit de werken die daarna nog kwamen, zoals De slinger van Foucault, De begraafplaats van Praag (2010) en een aantal bundels met essays.

Complottheorieën en vervalsingen
In zijn romans brengt Eco fictieve personen in contact met mensen die werkelijk hebben bestaan. Hij houdt van complottheorieën, vervalsingen en gevaarlijke documenten. De naam van de roos bijvoorbeeld is een detectiveroman in meerdere lagen. 

De monnik William van Baskerville lost met zijn assistent Adson van Melk, die het verhaal vertelt, een reeks moorden in een Noord-Italiaanse benedictijnenabdij op. Het boek werd in 1986 verfilmd met Sean Connery als William.

Tegen Berlusconi en de kerk
Eco liet zich ook in de politiek en het maatschappelijke debat regelmatig horen. Zo nam hij onomwonden stelling tegen oud-premier Silvio Berlusconi en de macht van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij ondertekende in 2007 met andere kunstenaars een oproep aan de Italianen om geen geld meer te geven aan die kerk, maar het te schenken aan de geloofsgemeenschap van de Waldenzen. De kunstenaars beschuldigden de kerk ervan individuen hun 'onherroepelijke vrijheden en burgerrechten' te willen ontnemen.

In 2012 kreeg de Italiaan de Vrede van Nijmegen Penning, die eens in de twee jaar wordt toegekend aan een internationale hoofdrolspeler voor de vrede op het Europese continent. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore