Buitenland

Artsen blij: hpv-vaccin werkt veel beter dan gedacht

22 februari 2016 15:55 Aangepast: 23 februari 2016 14:38
Archieffoto. In 2014 liet ruim 60 procent van de Nederlandse meisjes zich vaccineren. Beeld © ANP

Tien jaar worden tieners in de VS inmiddels geprikt tegen hpv, het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. En met groot succes: in die tien jaar is het aantal infecties onder tieners met 64 procent afgenomen.

"Dit is ongelooflijk", jubelt een arts in de krant The New York Times. In de VS heeft zo'n 40 procent van de meisjes tussen de 13 en 17 jaar zich tegen het virus laten inenten. Bij vrouwen tussen 20 en 24 jaar is het aantal hpv-infecties met 34 procent afgenomen.

Effectiever dan gedacht
"Het vaccin is effectiever dan we dachten", zegt een expert van de American Cancer Society. Tieners die ingeënt worden beschermen niet alleen zichzelf, maar ze kunnen het virus ook niet overdragen op anderen. "Dus ze beschermen ook mensen die niet ingeënt zijn."

Volgens Lex Peters van de Female Cancer Foundation zijn de positieve cijfers ook goed nieuws voor Nederland, waar meisjes sinds 2009 ingeënt kunnen worden tegen hpv. "De injecties in Nederland hebben hetzelfde effect." Het percentage Nederlandse meisjes dat zich laat vaccineren, is hoger dan in de VS. In 2014 koos 60,7 procent van de uitgenodigde meisjes (en hun ouders) ervoor om de prikken te halen.

Minder baarmoederhalskanker?
Of de daling in het aantal hpv-infecties ook betekent dat minder vrouwen baarmoederhalskanker krijgen, is nu nog niet bewezen. "Die ziekte ontwikkelt zich heel langzaam, dus tien jaar is niet lang genoeg om daar cijfers over te hebben", zegt Peters. "Maar hpv is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, dus het is zeer waarschijnlijk dat ook het aantal patiënten met baarmoederhalskanker fors afneemt."

Hpv veroorzaakt niet alleen baarmoederhalskanker, maar bijvoorbeeld ook keelkanker, mondkanker, peniskanker en anale kanker. Ziektes die (ook) mannen kunnen krijgen. In de VS worden daarom ook jongens ingeënt. Al ligt het percentage dat daar gebruik van maakt een stuk lager dan onder de meisjes: 20 procent.

Ook jongens prikken
In Nederland gebeurt dat nog niet, al denkt Peters dat dat wel zou moeten gebeuren. Peters: "Wil je het virus - en de daardoor ontstaande ziektes - de wereld uit helpen, dan moet je iedereen vaccineren."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`