Buitenland

Marcel vangt homoseksuele vluchtelingen op: 'Hun verhalen zijn zo schrijnend'

01 maart 2016 15:50 Aangepast: 01 maart 2016 15:55
Archieffoto van vluchtelingen.

Homoseksuele asielzoekers die worden gewurgd en bespuugd. Marcel de Groot kent legio voorbeelden en is een speciale opvang gestart voor homo's in Duitsland. "Je kunt pas werken aan integratie als iemand zich veilig voelt."

Thumbnail

Waar de opvang precies in Berlijn is, is strikt geheim. "Alleen de politie en omwonenden weten ervan", vertelt Marcel de Groot telefonisch vanuit de Duitse hoofdstad.

De opvang is speciaal voor homoseksuelen, lesbiennes biseksuelen en transgenders (LHBT's). "Er zitten nu 17 vluchtelingen. We hebben nog wat gedoe met de brandveiligheid, maar als alles is goedgekeurd, kunnen er 111 asielzoekers worden opgevangen. Er wordt nog hard geklust", vertelt De Groot. 

Tweede Kamer
Homoseksuele vluchtelingen speciaal opvangen: Berlijn doet het al een tijdje. In Nederland heeft de Tweede Kamer vandaag besloten dat er een aparte opvang moet komen voor homoseksuele vluchtelingen. Volgens COC Nederland (de organisatie die zich inzet voor de belangen van LHBT's) is aparte opvang hard nodig door de vele dreigingen en pesterijen. 

Marcel de Groot is het daarmee eens, al is het alleen maar vanwege de schrijnende verhalen die hij kent. De Nederlander belandde jaren geleden in Berlijn. "De liefde bracht me er", legt hij uit. Hij ging werken voor de grootste homo-organisatie van Duitsland, de Schwulenberatung. "Een soort COC van Duitsland", licht hij toe.

90.000 vluchtelingen
Afgelopen jaar kwamen ongeveer 90.000 vluchtelingen naar Berlijn. Naar schatting is 5 tot 10 procent homo, lesbienne of transgender.

"We hebben voor deze groep meerdere ontmoetingsdagen georganiseerd. We dachten dat er veel vragen zouden zijn over de procedures en regels in Duitsland. Maar we schrokken erg toen we de schrijnende verhalen van de asielzoekers hoorden. Veel van hen voelen zich niet veilig in de centra vanwege hun geaardheid. Ze werden bedreigd of mishandeld door andere bewoners."

Gewurgd door medebewoners
De verhalen troffen Marcel recht in zijn hart. Zoals dat verhaal van de homoseksuele vluchteling uit Oost-Europa. "Hij zat ergens in een opvang in Berlijn. Omdat hij uitkwam voor zijn homoseksualiteit, werd hij vaak lastiggevallen door medebewoners. Op een dag werd hij voor zijn deur van zijn kamer aangevallen. Meerdere mannen wurgden hem, hij viel flauw, overleefde, maar kon zich niet meer herinneren wie dit had gedaan."

Deze vluchteling is geen uitzondering, weet De Groot. Berlijn telt het afgelopen jaar honderd gevallen van geweld tegen homoseksuelen in asielzoekerscentra in Berlijn, volgens een belangenbehartiger voor LHBT's. 

Thumbnail

Er wordt nog hard geklust in de nieuwe opvang in Berlijn waar homoseksuele vluchtelingen worden opgevangen. 

Hard nodig
"Daarom is een speciale opvang zo hard nodig", stelt De Groot. Maar het scheiden van LHBT-vluchtelingen van andere vluchtelingen raakt wel een moreel dilemma. Het druist immers in tegen de waarden van de westerse maatschappij, waarin iedereen onbekommerd met elkaar moet samenleven.

De Groot is het daar aan de ene kant mee eens. "In theorie is scheiden niet wenselijk. Maar in de praktijk werkt het anders. Je moet je bedenken dat in een asielzoekerscentrum tien tot vijftien verschillende culturen op elkaars lip zitten. In sommige centra zitten wel duizend vluchtelingen." Daar zitten ook mensen tussen die heel veel moeite hebben met homoseksualiteit.

"Zij komen uit landen waar de doodstraf staat op homoseksualiteit. Je haalt niet zomaar opvattingen en cultuur uit mensen."

Veilig onderkomen
Volgens De Groot is het belangrijk dat homoseksuele mensen en transgenders eerst een veilig onderkomen hebben.

"Pas vanuit een veilige en stabiele situatie kun je aan integratie werken. Ieder mens heeft recht op veiligheid. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij."

Meer op rtlnieuws.nl:
Kamer wil aparte opvang voor homo's

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`