Buitenland

EU-president waarschuwt economische migranten: blijf weg

03 maart 2016 11:37 Aangepast: 03 maart 2016 13:52
EU-president Donald Tusk met de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld © AFP

Economische migranten moeten niet denken dat ze vrijelijk door Europa kunnen reizen. EU-president Donald Tusk is duidelijk tijdens zijn bezoek aan de Griekse hoofdstad Athene: "Kom niet naar Europa. Geloof niet wat de mensensmokkelaars zeggen."

Geen enkel Europees land zal een doorgangsland zijn voor mensen die geen recht op bescherming hebben, benadrukte Tusk. Hij reist deze week van Oostenrijk via de Balkan naar Turkije in een soort veldtocht die de paspoortvrije Schengenzone moet redden.

Nog altijd komen dagelijks meer dan tweeduizend migranten aan in Griekenland. Die stranden daar omdat landen langs de Balkanroute nauwelijks meer mensen toelaten. Tusk verwelkomde het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen voor onder meer Griekenland. "De EU zal Griekenland niet in de steek laten."

'Griekenland blijft Schengenland'
Griekenland uit de Schengenzone zetten, is een doel noch een middel, verzekerde de EU-voorzitter. "Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU."

Maandag is er een Eurotop, waarbij met Turkije gesproken zal worden over de opvang van vluchtelingen in het land. In ruil voor het opvangen van vluchtelingen krijgt Turkije 3 miljard euro van de Europese Unie. Later vandaag reist Tusk samen met EU-commissaris Timmermans door naar de Turkse hoofdstad Ankara om daar al met de Turkse premier Davutoglu te praten. 

De Tweede Kamer debatteert vandaag ook over vluchtelingen. Dat debat is hier live te volgen

Meer op rtlnieuws.nl:
Samsom: Europa moet nu vluchtelingen uit Turkije halen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`