Buitenland

Floor en Didi ontwerpen rugzak van vluchtelingenboot

09 maart 2016 21:43 Aangepast: 09 maart 2016 22:11
Links: Didi verzamelt materiaal voor de tassen. Rechts: een tas van een vluchtelingenboot Beeld © RTL Nieuws

Een hippe rugzak gemaakt van de rubberbootjes en reddingsvesten waarmee vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken. De Nederlandse Floor Nagler en Didi Aaslund ontwierpen de tas en gingen ermee aan de slag in een vluchtelingenkamp op het Griekse Lesbos. "Vluchtelingen krijgen hun gevoel van eigenwaarde terug en het milieu is er ook mee geholpen."

Floor, van origine kunstenaar, maakte een heel simpel ontwerp, waarvoor maar drie stukken gereedschap nodig zijn. Een schaar om het rubber te knippen, een gatentang en een tang voor popnagels om alles vast te zetten. "Omdat al het materiaal al aanwezig is, is het een hele goedkope tas om te maken en door het simpele ontwerp moet iedereen het binnen een uur kunnen", vertelt Floor.

"Iedereen kwam helpen"
Vanaf dag één was de workshop een groot succes. Floor en Didi leerden het maken van de tas aan een groep vluchtelingen, die op hun beurt weer met andere mensen aan de slag gingen. "In zo’n vluchtelingenkamp is niets te doen. Binnen korte tijd kwamen er allemaal mensen helpen. Het was een hele happening", vertelt Floor. Didi voegt daar aan toe: "Wij hebben allemaal vooroordelen over de culturen van vluchtelingen, maar deze mensen zijn zo nederig, beleefd en dankbaar, daar kunnen wij nog veel van leren."

Thumbnail

Vluchteling kinderen zijn samen bezig een rugzak te maken.

De vrouwen beschrijven de in hun ogen inhumane toestanden in de vluchtelingenkampen op Lesbos. "Het zijn mensen zoals jij en ik. Maar in zo’n kamp ben je ineens iemand die op de grond slaapt, in de modder. Je wordt anoniem." Daarom is het volgens Floor en Didi zo belangrijk dat de vluchtelingen iets om handen hebben. De verveling is gigantisch, vertellen ze: "Mensen hebben niets meer, ook geen gevoel van eigenwaarde".

"Dit is geen eendagsvlieg"
In de tijd dat Didi en Floor op Lesbos waren maakten ze samen met zo’n 150 vluchtelingen in totaal 30 tassen. Nu is het de bedoeling dat er een permanente workshop gaat komen en er meer en meer vluchtelingen mee kunnen doen. Deze week keren de vrouwen terug naar Amsterdam en gaan ze proberen geld te werven, zodat ze de komende zomer terug kunnen met een permanent project. "Dit is geen eendagsvlieg. We gaan hier echt ons werk van maken: workshops organiseren op plekken waar dat nodig is."

Thumbnail

Floor gespt de gemaakte rugzak van een rubberboot nog even vast.

De tassen moeten uiteindelijk verkocht worden. De opbrengsten gaan dan gedeeltelijk naar gezondheidszorg voor de vluchtelingen op Lesbos. Een ander deel van het geld gaat naar de vluchtelingen zelf. Omdat de rugzakken gemaakt worden van aanwezig materiaal kost de productie minder dan 2,50 euro. Floor: "Het is een uniek ontwerp en een product met betekenis. Je koopt echt een tas met een verhaal".

"Naïef als je denkt dat je mensen tegen kunt houden"
Krijgen ze wel eens reacties van mensen die vinden dat ze naïef bezig zijn? Ja die geluiden zijn er zeker, zeggen de vrouwen. "Ik denk juist dat het naïef is als je denkt dat je deze mensen tegen kan houden", zegt Didi. Floor vult aan: "De Nederlandse politiek probeert de vluchtelingenstroom te stoppen. Maar mensen komen hoe dan ook onze kant op. We kunnen ons beter afvragen hoe we goed samen kunnen leven."

Mensen die meer willen weten over het bijzondere project van Floor en Didi kunnen terecht op hun Facebookpagina.

Meer op rtlnieuws.nl:

`