Buitenland

Brazilië vervolgt oud-president Lula voor corruptie

10 maart 2016 02:02 Aangepast: 10 maart 2016 05:42
Lula da Silva tijdens een speech als president in 2010. Beeld © AFP

De Braziliaanse justitie vervolgt oud-president Luiz Inácio Lula da Silva voor witwassen. Het Openbaar Ministerie in São Paulo wilde geen details geven over de verdenkingen.

Volgens persbureau Reuters gaat het mogelijk om een zomerhuis dat in het bezit is van de familie, maar dat niet is opgegeven aan de belastingdienst.

Ondervraagd
Oud-president Lula werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

Het corruptieonderzoek heeft de naam Lava Jato (autowasserij). Het richt zich op gesjoemel bij staatsbedrijven, met name oliemaatschappij Petrobras. Dat bedrijf zou veel geld naar de PT of kopstukken van die partij hebben gesluisd. De politie onderzoekt of Lula ook zichzelf heeft verrijkt met geld van Petrobras. 

Blijft ontkennen
De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkent dat hij zich heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Hij werd door partijgenote Dilma Rousseff opgevolgd.

Rousseff heeft nu veel last van de affaire, zei correspondent Sandra Korstjens​ eerder deze maand. "Haar tegenstanders proberen haar al maandenlang te laten afzetten, en deze ontwikkeling geeft hen alleen maar nieuwe munitie."

`