Buitenland

Jonge vrijgezelle mannen lijden het vaakst aan 'uitstelleritis'

14 maart 2016 22:58 Aangepast: 14 maart 2016 23:02
Jonge mannen zijn de beste uitstellers. Beeld © Getty

Je moet eigenlijk studeren. Maar misschien staat er nog iets heel belangrijks op Facebook. Even checken. O, je maag rammelt. Iets te eten halen dan maar. Ach, en nu je toch bezig bent kun je die wedstrijd toch ook best kijken? Dat huiswerk komt morgen wel.

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je jong, mannelijk en single bent. Uit onderzoek van de Universiteit van Mainz blijkt dat deze groep het vaakst geneigd is tot uitstelgedrag.

Uitstelgedrag, of met een mooi woord procrastinatie, blijkt vaker voor te komen bij mannen dan bij vrouwen. Ook zijn uitstellers vaker vrijgezel en hebben ze relatief lage inkomens. Als ze niet schoolgaand zijn, studeren ze vaak of zijn ze werkloos. Solliciteren? Dat kan morgen wel. 

Ontsnappen aan negatieve emoties
Een arbeidsverhouding lijkt een positieve invloed te hebben op uitstelgedrag. Een studie vereist meer zelfstandigheid en discipline en de een kan daar beter mee omgaan dan de ander.

Onderzoekers ondervroegen 2527 mensen tussen 14 en 95 jaar oud over de reden waarom ze dingen voor zich uit schuiven. Voor velen is het een manier om even te ontsnappen aan een activiteit die negatieve emoties, zoals faalangst, veroorzaakt. Want wie zijn huiswerk niet maakt, hoeft zich nog geen zorgen te maken of hij het wel goed heeft gedaan. 

Stress, depressie en eenzaamheid
Veel gelukkiger worden uitstellers niet van hun gedrag. Ze hebben relatief vaak last van stress, depressie, angststoornissen, eenzaamheid en uitputting. En van uitstel komt over het algemeen geen afstel: uiteindelijk zal je er toch een keer aan moeten geloven. Dan kun je het maar beter meteen doen.

De onderzoekers willen de gegevens van de studie verder analyseren om te weten te komen hoe de constante toegang tot het internet en sociale media van invloed is op de drang om dingen uit te stellen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`