Terwijl in Afrika nog altijd meer olifanten worden gedood dan er geboren worden, doet Namibië het goed in de strijd tegen stropers. De populatie olifanten is in 20 jaar tijd meer dan verdubbeld, terwijl ook het aantal leeuwen in het land groeit.
In 1995 telde Namibië nog slechts 7500 olifanten, vorig jaar waren dat er 20.000. De leeuwenpopulatie groeide in dezelfde periode van 25 naar 150 leeuwen. Dat meldt het Namibische ministerie van Milieu.
Namibië beschikt naast veel woestijn ook over één van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika. Nationaal park Etosha in het noorden van het land telt grote aantallen wild en is populair bij toeristen en daarmee een belangrijke bron van inkomsten voor het land.
Stropers aangepakt
Hoewel het aantal daalt, zijn er nog altijd stropers actief. In 2015 hebben stropers in Namibië zeker 23 olifanten gedood, liet minister van Milieu en Toerisme Pohamba Shifeta in december weten. In 2014 werden er nog 78 olifanten gedood.
Volgens het Wereldnatuurfonds (WNF) werpt het beleid zijn vruchten af. "In Namibië is bij wet geregeld dat de lokale bevolking het beheer heeft over het eigen leefgebied en de wilde dieren die er voorkomen. Dit betekent dat de inkomsten uit toerisme in die gebieden naar de lokale gemeenschappen gaan. Iedereen ziet dat natuurbescherming in hun eigen belang is. Dat beleid werpt vruchten af en is een voorbeeld voor andere landen", meldt het WNF in een reactie aan RTL Nieuws.
Meer neushoorns gestroopt
Toch zijn er ook in Namibië genoeg bedreigingen. Zo zijn er in 2015 meer neushoorns gestroopt. WNF: "Wij pleiten dan ook voor een totaalaanpak: extra patrouilles in het veld, het oprollen van criminele bendes en serieuze berechting van wildlife-criminelen."
Want nog steeds worden in Afrika meer olifanten gedood dan er worden geboren. De grootste brandhaarden van olifantenstroperij zijn op dit moment Centraal-Afrika en Tanzania. Jaarlijks worden er in totaal zo’n 30.000 olifanten gestroopt. Het WNF voert daarom van 9 tot en met 14 mei samen met ZAPP een actie voor de bedreigde olifant.
Meer bij rtlnieuws.nl: