Terreurverdachte Abdeslam opgepakt

'Vingerafdruk, pizza en telefoon nekten beschermde Abdeslam'

19 maart 2016 11:12 Aangepast: 01 augustus 2017 01:30
Een verdachte wordt opgepakt bij de inval. Of dit Abdeslam is, is niet duidelijk. Beeld © Screenshot VTM Nieuws

Een dag na de arrestatie van Salah Abdeslam wordt langzaam duidelijk hoe de meestgezochte terreurverdachte van Europa tegen de lamp liep. En hoe hij al die tijd 'gewoon' in de Belgische hoofdstad kon wonen.

Abdeslam zou op de dag van de aanslagen in Parijs de terroristen met de auto hebben afgezet. Zijn broer, Brahim, blies zichzelf op bij de terreuraanval. Ruim vier maanden wist Abdeslam uit handen van de politie te blijven. 

Doorrijden bij controle
Enkele uren na de aanslagen werd hij naar de Brusselse deelgemeente Molenbeek gebracht door twee Belgische vrienden. Hij kwam nog langs een politiecontrole, maar het drietal mocht doorrijden omdat hij op dat moment nog geen verdachte was. 

De politie hield tientallen zoekacties in Brussel, maar Abdeslam bleef spoorloos. Er waren sterke vermoedens dat hij naar Syrië was vertrokken. 

Thumbnail

Abdeslam op bewakingsbeelden in een tankstation ten noorden van Parijs, twee dagen voor de aanslag. Foto: AFP. 

Vlak bij ouderlijk huis
Nu blijkt dat hij vermoedelijk al die tijd gewoon in Brussel heeft gezeten. Hij werd gisteren in Molenbeek opgepakt, een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis. 

Dat lijkt alleen mogelijk te zijn geweest met de hulp en bescherming van anderen. Hij zou al maanden op het onderduikadres hebben verbleven en ongehinderd over straat hebben kunnen lopen. 

'Voor de lol langs de politie'
Een buurvrouw zegt in de Volkskrant dat de meestgezochte terreurverdachte van Europa samen met een handlanger over straat ging: "In de wijk gingen er steeds meer verhalen over dat ze hier met zijn tweeën zaten, in dat huis daar, en dat ze ook ondersteuning hadden. Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen."

De zoektocht naar Abdeslam kwam in een stroomversnelling toen de politie bij een inval in Vorst dinsdag zijn vingerafdrukken vond. De politie wist vervolgens zijn telefoon te traceren, meldt de krant Het Laatste Nieuws. 

Thumbnail

Forensisch onderzoek bij het onderduikadres. Foto: AFP. 

Te veel pizza's besteld
Zo zou de politie bij zijn laatste schuiladres zijn uitgekomen. Het pand werd door de politie in de gaten gehouden toen er iets opvallends gebeurde. Er werden meerdere pizza's besteld, melden twee anonieme bronnen bij de veiligheidsdiensten aan Politico. Gek, want officieel woonde er maar één vrouw op het adres. Dat overtuigde de politie ervan dat er een groep in het huis zat. 

Bij de inval raakt Abdeslam gewond aan zijn been. Hij was niet gewapend en leek niet voorbereid op een inval. In totaal werden vijf mensen opgepakt bij de inval, onder wie drie leden van het gezin dat Abdeslam onderdak bood.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore