Buitenland

'CIA fotografeerde gevangenen naakt voor uitlevering'

28 maart 2016 15:35 Aangepast: 28 maart 2016 16:31
Beeld © AFP

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft naaktfoto's gemaakt van gevangenen voordat ze naar andere landen werden gestuurd om gemarteld te worden. Sommigen werden geblinddoekt, gekneveld en zaten onder de blauwe plekken.

Dat meldt The Guardian. Volgens the Guardian roepen de geheime foto's vragen op over het gebruik van 'seksueel vernederen' van gevangenen. Een Amerikaanse ex-regeringsfunctionaris noemt de foto's 'zeer gruwelijk'. 

Aantal gefotografeerde mensen onduidelijk
Mensenrechtengroepen schatten dat de Verenigde Staten sinds de jaren negentig ten minste 50 mensen voor ondervraging naar andere landen hebben gestuurd. In die landen hadden de autoriteiten weinig op met mensenrechten. Het is onduidelijk hoeveel van deze mensen op de foto zijn gezet. 

Het is op zijn minst een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en komt mogelijk neer op marteling'', zei dokter Vincent Iacopino van mensenrechtenorganisatie Artsen voor Mensenrechten tegen de Britse krant.

'Fysieke toestand vastleggen'
Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten was er een andere reden voor de foto's. De CIA zou de fysieke toestand van de gevangenen willen vastleggen om op een later moment het verschil te kunnen aantonen over wie de gevangenen wat had aangedaan. Dit ondanks het feit dat de autoriteiten in het openbaar er juist bij deze landen op aandrongen marteling af te zweren.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP
`