Buitenland

'Gif in alle geliefde Duitse biertjes'

25 februari 2016 11:00 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30
Man haalt bier in Duitse groothandel Beeld © ANP

In de 14 populairste Duitse biertjes, waarvan er veel ook in Nederland worden verkocht, zijn sporen van gif aangetroffen. Het gaat om de onkruidverdelger glyfosaat. Die kan volgens de gezondheidsorganisatie WHO kankerverwekkend zijn.

Het Duitse milieu-instituut in München heeft een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van alarmerende hoeveelheden gif in Duitse biertjes. De waarden die gemeten zijn liggen tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid giftige stof in drinkwater is 0,10 microgram per liter.

Of het echt gevaarlijk is, is te betwijfelen. "Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer 1000 liter bier per dag drinken'', zegt een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Slecht voor imago
Duits bier mag maar drie ingrediënten bevatten: water, hop en gemout graan. Dat is het Reinheitsgebot, dat al sinds 1516 geldt. Het glyfosaat komt waarschijnlijk via het graan in het bier, denken de onderzoekers. "Dit is onverenigbaar met het imago van 'zuiverheid en natuurlijkheid' dat Duitse brouwerijen hebben", zegt biologe Sophia Guttenberger van het milieu-instituut in Duitse media.

Het instituut roept de brouwerijen op om aan de consument duidelijk te maken wat er precies in hun bier zit en de hoeveelheid pesticide in hun bier te verminderen. Ook zouden er Europese regels moeten komen, vindt het instituut.

Deze 14 biertjes zijn onderzocht en bevatten volgens het rapport glyfosaat, bekijk hier hoeveel gif er is aangetroffen:

Oettinger
Bitburger
Veltins
Beck's
Paulaner
Warsteiner
Hasseröder
Radeberger
Erdinger
Augustiner
Franziskaner
König Pilsener
Jever

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`