Ga naar de inhoud
Buitenland

Amnesty: systematische uitbuiting arbeiders WK-stadions Qatar

Het Khalifa-stadion in Doha wordt gerenoveerd voor het WK. Beeld © AFP

Krappe accommodaties, lagere lonen dan afgesproken, geen verblijfsvergunning en ingenomen paspoorten. Volgens Amnesty International worden de arbeidsmigranten die in Qatar werken aan de stadions voor het WK in 2022 stelselmatig uitgebuit.

De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar ruim 200 arbeiders die werken aan de renovatie van het Khalifa-stadion. Alle arbeiders hadden misstanden te melden. De meeste mensen die aan de stadions werken zijn arbeidsmigranten. Ze komen uit arme landen als Bangladesh of de Filipijnen.

'Druk op FIFA opvoeren'
Er is wel een standaard voor de werkomstandigheden, maar het lukt niet om die goed door te voeren. Volgens Amnesty moet de FIFA extra maatregelen nemen die de arbeidsmigranten tegen het misbruik beschermt. Ook zouden grote sponsors zoals Adidas, Coca-Cola en McDonald's de druk op de wereldvoetbalbond moeten opvoeren.

De FIFA zegt op de hoogte te zijn van de risico's die de arbeiders lopen. "We hebben het vertrouwen dat de maatregelen die we hebben genomen de juiste zijn. We houden de situatie goed in de gaten."