Buitenland

Het is begonnen: enkele reis Turkije voor vluchtelingen op Griekse eilanden

04 april 2016 15:14 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
De boot die vanochtend vertrok vanaf Lesbos. Beeld © EPA

Veel vluchtelingen zijn er niet blij mee, maar Griekenland is er vandaag toch mee begonnen: vanaf de eilanden worden ze teruggestuurd naar Turkije. Wie kans maakt op asiel, wordt daarvandaan over Europa verdeeld.

Het is het gevolg van de afspraken die Europa en Turkije hebben gemaakt om de stroom vluchtelingen het hoofd te bieden. De deal werd op 18 maart gesloten. In grote lijnen: iedereen die vanaf 20 maart illegaal Griekenland is binnengekomen, wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat geldt ook voor de Syriërs, die vanwege de oorlog in hun eigen land wél recht hebben op asiel in Europa. 

Voor iedere Syriër die Turkije dan uit Griekenland opneemt, haalt de EU een Syriër naar Europa. Daarnaast krijgt Turkije 6 miljard euro steun om de benodigde hulp te bieden, wordt de visumplicht afgeschaft voor Turken die naar Europa reizen en worden de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap met Turkije hervat.

Geen kans op asiel
Vandaag is dus begonnen met het uitzetten van vluchtelingen naar Turkije. Tot nu toe zijn dat 202 mensen. Van de Griekse eilanden Lesbos en Chios werden ze naar het Turkse kustplaatsje Dikili gebracht. Op Lesbos verliep dat vanochtend rustig, op Chios waren er relletjes. Het ging vooral om mensen die toch al geen kans maakten op asiel in Europa, voornamelijk uit Pakistan en Bangladesh. Er waren ook twee Syriërs bij, maar die zouden vrijwillig terugkeren.

Thumbnail

De vluchtelingen die al geregistreerd staan in Turkije, worden naar de plek gebracht waar ze zich hebben geregistreerd. Wie niet geregistreerd staat, wordt naar een detentiekamp in het noordwesten van het land gebracht. Daar begint het grote wachten, want het is nu al duidelijk dat zowel in Griekenland als in Turkije veel te weinig mensen zijn om al die
asielaanvragen te controleren. 

Vliegtuig naar Nederland
Vandaag zijn wel al 32 Syriërs naar Duitsland gevlogen en elf naar Finland. Morgen komt naar verwachting ook een vliegtuig met Syriërs naar Nederland. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om 34 mensen. Waar ze daarna naartoe worden gebracht, zal niet bekend worden gemaakt. 

Thumbnail

De afspraken zijn bedoeld om vluchtelingen zo veel mogelijk te ontmoedigen met mensensmokkelaars naar Europa te komen. De boodschap: het heeft geen zin, je moet direct weer terug. Maar die boodschap is nog niet bij iedereen doorgekomen. Sinds 20 maart zijn er gemiddeld iedere dag nog zo'n 400 migranten op de Griekse eilanden gearriveerd. Ook afgelopen nacht nog. Dat betekent dat de instroom voorlopig nog veel hoger ligt dan de uitstroom naar Turkije. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al ruim 150.000 mensen in Griekenland aangekomen. 

Deportatie proberen te voorkomen
Er kwamen ook bijna 20.000 migranten aan in Italië. Die route is riskanter dan die via Griekenland. Toch, is de verwachting, zullen veel vluchtelingen die veel langere en gevaarlijkere reis nu afleggen, om deportatie naar Turkije te voorkomen. Het is dus lang niet gezegd dat door de deal met Turkije het vluchtelingenprobleem voor Europa ook verholpen is. 

Thumbnail

Migranten hebben vaak veel geriskeerd om Europa te bereiken, of ze nu kans maken op asiel of niet. Op dit moment zitten er nog 50.000 mensen vast in Griekenland die niet onder de EU-Turkijedeal vallen, omdat ze voor 20 maart zijn aangekomen. Omdat de Grieks-Macedonische grens gesloten is, kunnen ze nauwelijks doorreizen. Asiel aanvragen in het armlastige Griekenland willen ze niet, of duurt erg lang. 

Weinig kans in Turkije
Terug naar Turkije is ook niet wenselijk, omdat vluchtelingen daar nauwelijks de kans zouden krijgen een nieuw leven op te bouwen. Ook zouden de Turken, volgens Amnesty International, Syriërs zonder pardon weer terug de grens over sturen, naar oorlogsgebied dus. Mensenrechtenorganisaties hebben daarom fikse kritiek op de deal, die ondanks alles vandaag toch in werking is getreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore