Buitenland

Laatste Amerikaans oorlogsopperhoofd dood

04 april 2016 19:55 Aangepast: 04 april 2016 20:50
In 2009 kreeg Crow de Medal of Freedom van president Obama. Beeld © EPA

In de Tweede Wereldoorlog liet hij vlak voor een geplande aanval 50 paarden uit een Duitse stal op hol slaan. Het was één van de dingen die de indiaan Joe Medicine Crow deed om opperhoofd te mogen worden.

Crow is het laatste oorlogsopperhoofd van de Amerikaanse Crow-indianen. Om opperhoofd te mogen worden, moest hij met succes een aanval leiden, 's nachts een vijandelijk kamp in kruipen en een paard stelen, een wapen bemachtigen van een vijand en de eerste vijand die viel aanraken zonder hem te doden.

Adelaarsveer onder helm
Dat alles deed Crow tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij in Europa vocht. Met - volgens de Amerikaanse krant Washington Post - oorlogskleuren onder zijn uniform en een gele adelaarsveer onder zijn helm leidde hij een missie dwars door Duitse linies, ontwapende hij een Duitser zonder hem te doden en liet hij paarden van de Duitsers op hol slaan. "Ik heb wel een schram", zou hij destijds over het ontwapenen van de Duitser hebben gezegd.

In 2009 kreeg hij van president Barack Obama de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een burger in de VS kan krijgen. "Zijn bijdragen aan het behoud van de cultuur en geschiedenis van de eerste Amerikanen zijn even groot als zijn belangrijke functie als rolmodel voor inheemse Amerikanen in het hele land", zei Obama daarbij.

Joe Medicine Crow werd 102 jaar oud.

RTL Nieuws
`