Buitenland

Panama Papers: 'niets strafbaars en privé'

04 april 2016 15:01 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

Poetin heeft 'niets verkeerds gedaan', Porosjenko 'niets strafbaars' en Cameron noemt de investeringen van zijn familie 'een privéaangelegenheid'. Regeringsleiders reageren op de onthullingen uit de Panama Papers.

De familie van de Britse premier David Cameron heeft volgens de Panama Papers geld in een offshorebedrijf gestopt dat werd opgezet door de inmiddels overleden vader van de premier. Offshorefirma's worden vaak gebruikt om belasting over het vermogen te ontwijken en mogelijk te ontduiken.

Poetin is het doelwit
Ook een woordvoerder van Vladimir Poetin heeft gereageerd op de berichten. De Russische president zou via vrienden en bedrijven honderden miljoenen dollars hebben 'verstopt' in offshorefirma's. Maar volgens zijn woordvoerder heeft Poetin niets verkeerds gedaan. "Het is wel duidelijk dat onze president het belangrijkste doelwit is van dit soort aanvallen", zegt hij over de onthullingen.

De Panama Papers zijn volgens hem gepubliceerd om de stabiliteit van Rusland en de parlementaire verkiezingen die in het land in september op de agenda staan, te beïnvloeden. Eén van de belangrijkste hoofdrolspelers in de onthullingen, het International Consortium of Investigative Journalists, heeft volgens hem banden met de Amerikaanse regering.

Geen element van misdrijf
In Oekraïne reageert het Openbaar Ministerie. Dat zegt dat president Petro Porosjenko niet strafbaar heeft gehandeld. "Uit een voorlopig onderzoek naar de informatie die media hebben gepubliceerd over dat president Porosjenko de wet zou hebben overtreden, blijkt voor het OM geen element van een misdrijf", zegt een woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`