Buitenland

Massaal protest in IJsland na onthulling Panama Papers

04 april 2016 21:55 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Duizenden demonstranten in Reykjavik. Beeld © Reuters

Massaal protest voor de deur van het parlement in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Duizenden demonstranten eisen het aftreden van premier Sigmundur David Gunnlaugsson na de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers.

Het IJslandse parlement is bijeen om het over de onthullingen te hebben. De politie heeft het plein afgezet. De straten zijn vol met woedende mensen. De politie meldt dat er naar schatting 8.000 mensen op de been zijn. De politiewoordvoerder noemt dat het grootste protest dat hij ooit heeft gezien in Reykjavik. 

Belang bij redden banken
De IJslandse premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die volgens de gepubliceerde documenten geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen. De vrouw van Gunnlaugsson had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. 

'Werk afmaken'
Onacceptabel vindt de Piratenpartij. De partij had voorafgaand aan het debat daarom al het aftreden van de premier geëist. De IJslandse premier liet het parlement weten dat hij niet van plan is om op te stappen. Ook zei hij dat er 'niets nieuws' stond in de Panama Papers: "De regering behaalt goede resultaten. De vooruitgang is groot en het is belangrijk dat de regering het werk kan afmaken."

Gunnlaugsson werd eerder al in een interview met de Zweedse televisie aan de tand gevoeld over de investeringen van zijn vrouw. De premier stond vrijwel direct op en toonde zich gepikeerd. "Je vragen zijn nonsens. Je luist me onder valse voorwendselen een interview in'', zei Gunnlaugsson. Een minuut later liep hij weg uit het interview.

Een fragment van het interview:

Meer op RTLNieuws.nl:

 

`