Buitenland

Luchtdroger of handdoekje: wat is hygiënischer?

14 april 2016 14:07 Aangepast: 14 april 2016 17:22
Beeld © Screenshot YouTube / Dyson US

Een Dyson Airblade verspreidt 60 keer meer bacteriën dan standaard luchtdrogers en maar liefst 1300 keer meer bacteriën dan de standaard papieren handdoekjes. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Westminster.

De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het Journal of Applied Microbiology, doopten hun handen in water waaraan een onschuldig virus was toegevoegd. Vervolgens droogden ze hun handen met een Dyson Airblader, een standaard luchtdroger en een papieren handdoek. 

Volgens de bevindingen kunnen de bacteriën bij een Dysondroger zich tot drie meter afstand verspreiden. Een standaard droger verspreidt het virus tot 75 centimeter en de handdoeken tot 25 centimeter. 

Handdrogeroorlog
​Het onderzoek is het zoveelste op rij in de 'handdrogeroorlog'. In 2014 werd een soortgelijke studie gedaan. Door het gebruik van luchtdrogers verspreidden bacteriën zich makkelijker dan bij papieren handdoekjes, was de conclusie toen. Dat onderzoek, van de universiteit van Leeds, kreeg harde kritiek van Dyson. Een woordvoerder wees er toen op dat producenten van papieren handdoeken opdracht gaven voor de studie. 

Twee maanden geleden sloeg Dyson terug. Het kwam met een uitlegvideo waarin het uitlegt dat handdoekjes écht niet zo hygiënisch zijn als gedacht. Zo wordt in de video gezegd dat 'onafhankelijk onderzoek aantoont dat papieren handdoekjes, nog voor ze het toilet bereiken, al veel kweekbare bacteriën bevatten'. 

In reactie op het onderzoek dat deze week is gepubliceerd, laat Dyson tegen Herald Sun weten dat het zijn bedenkingen heeft over de uitvoering en de intentie ervan. "Uit onderzoek is gebleken dat de Dyson even hygiënisch is als handdoekjes."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`