Buitenland

'Honderden vluchtelingen verdronken in Middellandse Zee'

18 april 2016 10:32 Aangepast: 18 april 2016 13:43
Italiaanse kustwacht redt vluchtelingen (archief) Beeld © AFP

Opnieuw een tragedie op de Middellandse Zee: tijdens een poging om Europa te bereiken zijn honderden vluchtelingen verdronken. De meesten zijn afkomstig uit Somalië.

De Italiaanse president Sergio Mattarella bevestigt het drama: "Het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen.'' Volgens de Somalische ambassadeur in Egypte zijn er meer dan 400 opvarenden verdronken. Diverse media melden dat er 29 vluchtelingen levend uit zee zijn gehaald.

29 overlevenden
De boten waarop de vluchtelingen zaten, kapseisden in de hoge golven, melden ooggetuigen. De vaartuigen waren vanuit Egypte op weg naar Italië, een bekende mensensmokkelroute. Behalve veel Somaliërs waren er ook Ethiopiërs en Eritreeërs aan boord. 

Correspondent Eveline Rethmeier over het drama:

"Op dit moment lijkt het te gaan om vier boten die zijn gezonken. Zes lichamen zijn inmiddels geborgen door de kustwacht en die zijn naar Lampedusa gebracht. Er zijn tientallen immigranten gered, hebben we inmiddels gezien. Aan hen is gevraagd: met hoeveel waren jullie op die boot? Uit een optelsom blijkt nu dat er zeker 400 doden zijn. De komende dagen gaat de kustwacht naar de lichamen duiken, zodat die ook geborgen kunnen worden en aan land kunnen worden gebracht."

"Deze zeeroute is natuurlijk al oud en vaak gebruikt", zegt Rethmeier. "Vanuit Libië lukt het nog steeds om de oversteek te maken. De afgelopen dagen zijn er weer duizenden mensen in Italië aangekomen. Dat heeft op dit moment waarschijnlijk nog niet zoveel te maken met de gesloten Balkanroute, maar meer met de goede condities. Het is goed weer en de zee is rustig. Alle mensen die zijn vertrokken vanuit Libië naar Egypte maken nu de oversteek. Waarschijnlijk wordt deze route weer erg populair en Italië maakt zich dan ook op voor opnieuw duizenden migranten die via deze route toch deze kant op zullen komen. Maar nog tragischer is dat we hiermee ook weer hebben gezien dat deze route naar Europa heel gevaarlijk is. De afgelopen jaren zijn er duizenden mensen op deze route verdronken, en vandaag dus ook weer."

Volgens Rethmeier zullen er weer extra maatregelen worden genomen. Zo zal er meer geld gaan naar de Italiaanse kustwacht, en komt Frontex weer met meer acties. "Maar het is een hele lange strip langs de Afrikaanse kust waarvan deze bootjes vertrekken. En bijvoorbeeld Libië is natuurlijk een heel instabiel land op dit moment, waarmee moeilijk afspraken te maken zijn. Het zal heel moeilijk zijn om deze route af te sluiten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Steeds meer migranten bereiken Europa via Italië

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore