Buitenland

Joanna (27) werd geboren zonder vagina en baarmoeder

19 april 2016 05:06 Aangepast: 19 april 2016 15:58
Joanna heeft geen vagina vanwege een zeldzame aandoening.

Joanna (27) ziet er normaal uit maar haar lichaam is uiterst bijzonder: ze is geboren zonder vagina en baarmoeder. "Ik wil geen medelijden, maar ben wel door een hel gegaan."

De Griekse Joanna Giannouli heeft het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom. "Op mijn 14de  ging ik met mijn moeder naar de huisarts omdat ik niet begon met menstrueren", vertelt ze in een interview met de BBC.

Seks
Omdat de huisarts geen inwendig onderzoek deed, kwam Joanna er pas twee jaar later achter dat ze zonder functionerende vagina was geboren. "Ik mis het bovenste deel van mijn vagina. En ik heb geen baarmoeder en ook geen baarmoederhals." 

Om ervoor te zorgen dat ze toch seks kon hebben, kreeg Joanna twee zware operaties waarbij er een vaginatunnel werd aangelegd. Ze lag drie maanden in bed om te herstellen. Op haar 17de had ze voor de eerste keer seks. Dat was in het begin heel pijnlijk, vertelt ze. "Fysiek was ik uiteindelijk in orde, maar emotioneel nog niet. Dat ik zoiets had, was een zware last die ik met me meedroeg."

Bang voor relatie
Jarenlang kon ze geen vaste relatie aan. Toen ze 21 jaar was, kwam ze in Athene de liefde van haar leven tegen. De liefde was wederzijds en Joanna wilde met hem trouwen. "Maar toen ik over mijn aandoening sprak, verbrak hij de verloving."

En dan was er ook nog het schuldgevoel van haar moeder. "Die heeft zich lange tijd schuldig gevoeld omdat ze dacht dat ze iets verkeerds had gedaan tijdens haar zwangerschap."

Beter
Inmiddels is Joanna 27 jaar en gaat het naar omstandigheden goed met haar. "Ik voel me er nog steeds slecht over, maar ik schaam me er niet meer voor. Dat heb ik te lang gedaan." Ze heeft al een paar jaar een vriend en heeft seks zonder zich te schamen.

Dat ze zelf geen kinderen kan krijgen, is iets wat ze zal moeten accepteren: "Maar ik wil wel graag op de een of andere manier moeder worden." Hoe, daar is ze nog niet over uit.

MRKH syndroom 

  • Het MRKH syndroom (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom) is een aangeboren aandoening die alleen vrouwen hebben.
  • Vrouwen met deze aandoening hebben geen vagina en baarmoeder. Of de vagina is maar een klein kuiltje of slechts enkele centimeters diep.
  • Ook zijn er soms afwijkingen aan de nieren, het skelet, het hart of het gehoor.
  • De baarmoeder en de vagina worden bij meisjes in het begin van de zwangerschap aangelegd. 
  • Ze worden gevormd uit de zogenaamde buizen van Müller. Deze twee buizen voegen zich samen.
  • De eierstokken ontwikkelen zich wel. Vanaf de puberteit is er elke maand een eisprong. Maar de menstruatie blijft uit.
  • Vrouwen met deze aandoening zien er aan de buitenkant net zo uit als elke andere vrouw. 
  • Ze hebben wel uitwendige geslachtsdelen en krijgen in de puberteit gewoon borsten.
  • In Nederland worden naar schatting per jaar 4 vrouwen met het MRKH syndroom geboren
  • Bron: erfelijkheid.nl

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`