Buitenland

Aanslagpleger Khuram Butt te zien in Britse documentaire

05 juni 2017 22:08 Aangepast: 06 juni 2017 08:56
Khuram Shazad Butt in de Channel 4-documentaire 'The Jihadist Next Door'. Beeld © YouTube

Khuram Shazad Butt, een van de drie aanslagplegers in Londen, was een aanhanger van een verboden islamitische groep, was fan van Arsenal en had twee kinderen. Hij was vorig jaar te zien in documentaire over jihad.

De Londense politie maakte maandagavond officieel bekend dat Khuram Shazad Butt één van de drie aanslagplegers was op de London Bridge en het nabijgelegen uitgaansgebied Borough Market. Bij de aanslagen kwamen zeven mensen om het leven.

Pakistan

Butt werd geboren op 20 april 1990 in Pakistan, maar had de Britse nationaliteit. Zijn naam was bekend bij de politie en de veiligheidsdienst MI5, maar zij hadden geen aanwijzingen dat hij een aanslag beraamde.

In 2015 ontvingen rechercheurs een telefoontje van een bezorgde burger. Er kon echter geen belastend bewijsmateriaal worden gevonden. Butt werd laag geplaatst op de lijst van personen die in de gaten gehouden moesten worden.

Brits accent

De 27-jarige aanslagpleger woonde in de wijk Barking in Oost-Londen en sprak met een Brits accent. Op de dag van de aanslag droeg hij een shirt van voetbalclub Arsenal.

Butt ging ook wel door het leven als 'Abu Zaitun'. Hij had twee jonge kinderen, een zoon van ongeveer drie en een pas geboren baby. Naar verluidt heeft hij onder andere gewerkt voor het Londense vervoersbedrijf en in een fastfoodrestaurant.

Thumbnail

Khuram Butt in de documentaire The Jihadis Next Door. (Foto: Channel 4)

De afgelopen jaren werd Butt steeds strenger in zijn geloofsovertuiging. Dat leidde tot zorgen in zijn omgeving. Butt had interesse in video's van de Amerikaanse haatprediker Ahmad Musa Jibril en sloot zich aan bij de verboden organisatie al-Muhajiroun. Een extremistische groepering onder leiding van Anjem Choudary, een fundamentalist die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ronselen van meer dan honderd Britse jihadi's. 

Butt zorgde voor problemen in de wijk. Hij viel mensen lastig en probeerde ze te bewegen om niet te gaan stemmen bij de verkiezingen. Toen hij in de moskee de imam bleef onderbreken, werd hem de toegang ontzegd. In een documentaire van Channel 4 van begin dit jaar is te zien hoe Butt het aan de stok krijgt met de politie:

De documentaire 'The Jihadist Next Door'

Bij de Guardian omschrijft een buurman Butt als een 'sociale, vriendelijke jongen', die hem onlangs nog had uitgenodigd voor een barbecue. Ze voetbalden weleens met elkaar

Alles voor Allah

Een andere buurvrouw beschrijft een heel ander beeld: als een man die kinderen in de buurt probeerde te bekeren tot de islam. Ze besloot naar hem toe te gaan toen haar zoon een keer thuiskwam en zei dat hij moslim wilde worden. Butt zei tegen haar dat hij in staat was om alles te doen voor Allah. "Ook het doden van mijn eigen moeder", zou hij hebben gezegd.

De buurvrouw maakte foto's van Butt en deed haar verhaal bij de politie. Daar namen ze haar in eerste instantie serieus. Daarna hoorde ze niets meer. "Dat was twee jaar geleden. Niemand heeft contact met mij gezocht. Hadden ze dat wel gedaan, dan had dit voorkomen kunnen worden en hadden er levens bespaard kunnen worden."

Thumbnail

Khuram Shazad Butt (links) en de mede-aanslagpleger Rachid Redouane. (Foto: Politie Londen)

Rachid Redouane

De tweede naam die de politie bekend maakte is de Rachid Redouane, geboren op 31 juli 1986. Over hem is veel minder bekend. Hij komt vermoedelijk uit Marokko of Libië. Hij was niet bekend bij de Britse autoriteiten. Volgens de Guardian was hij een banketbakker en leefde hij tot voor kort in Dublin, in Ierland.

De 30-jarige Redouane, ook wel bekend als Rachid Elkhdar, woonde niet ver van zijn medeaanvaller Khuram Butt in Oost-Londen.

Er is nog onderzoek gaande naar de identiteit van de derde pleger van de terreurdaad. De drie daders werden door de politie doodgeschoten. 

3000 gevaarlijke jihadi's

Volgens de Britse autoriteiten komt de grootste terreurdreiging uit eigen land, en niet van buiten. Zeker 3000 Britse jihadi's staan bekend als gevaarlijk.

 

Meer op rtlnieuws.nl
Slachtoffer aanslag Londen woonde in Den Haag: 'Ze stierf in de armen van haar verloofde'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`