Buitenland

Opnieuw kind overleden door noodlottig ongeval met Ikea-kast

21 april 2016 01:39 Aangepast: 21 april 2016 04:14
Beeld © EPA

Voor de derde keer in amper twee jaar tijd is in de Verenigde Staten een kind om het leven gekomen door een ongeluk met een Ikea-kast van het type Malm.

Het dodelijke ongeluk gebeurde al in februari, maar komt nu pas naar buiten. Wat er zich precies heeft afgespeeld in de kinderkamer van het 22 maanden oude slachtoffer, wordt ook nog onderzocht. Dat meldt de Philadelphia Inquirer.

Bij twee afzonderlijke incidenten met kasten van het type Malm overleden in 2014 ook al twee jonge kinderen. Sindsdien waarschuwt Ikea zijn klanten voor de mogelijke instabiliteit van het meubelstuk, maar dat heeft een nieuwe dode blijkbaar niet kunnen voorkomen.

Ook te koop in Nederland
De ladekast is ook te koop in Nederland en kost hier zo'n 100 euro. Klanten in Amerika krijgen bij hun aankoop gratis bevestigingshaakjes om de kast vast te zetten aan de muur. In Nederland wordt klanten op 'verschillende manieren' gewaarschuwd dat ze hun kast goed moeten vastmaken. Dat doet Ikea op de website, bij de artikelen en in de laden zitten stickers met waarschuwingen. Het bevestigingsmateriaal is wel verkrijgbaar in de winkel, vertelde Ikea vorig jaar aan RTL Nieuws.

Thumbnail

In de folder bij het meubel waarschuwt Ikea klanten vooral niet op de kast te klimmen.

Bij de eerdere dodelijke incidenten overleed in 2014 een 2-jarige jongen uit West Chester (Pennsylvania). Hij kwam vast te zitten tussen zijn bed en een omgevallen Malmkast met zes laden. Het andere kindje was een jongetje van bijna twee jaar uit Snohomish in Washington. Hij kreeg een kast met drie laden op zich toen die kantelde, vermoedelijk toen hij er bovenop wilde klimmen.

Volgens de Daily Mail hebben zich vorig jaar in Amerika veertien incidenten voorgedaan met de kast. Dat zou in vier gevallen hebben geleid tot verwondingen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kinderen dood door omvallende kasten: Ikea waarschuwt

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore