Buitenland

Prince overleden, 'het genie van de popmuziek'

21 april 2016 21:08 Aangepast: 22 april 2016 07:01
Beeld © Getty

Het overlijden van Prince schokt de wereld. "Prince was een van de echt grote genieën van de popmuziek, die de brug sloeg tussen pure gitaarrock en funk & soul", zegt muziekkenner Leo Blokhuis.

Prince was altijd aan het werk, kon met weinig slaap toe, weet 'popprofessor' Leo Blokhuis, die hem helaas, zoals hij zegt, nooit heeft geïnterviewd. "Hij was ongelooflijk goed in wat hij deed, wist enorm goed wat hij wilde en hoe hij het wilde en ging ook nog eens heel precies te werk.''

Prince had verschillende bijnamen en stond ook wel bekend als His Royal Badness en TAFKAP (the artist formerly known as Prince). Hij had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let's Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999.

Gedenkwaardigste album aller tijden
Hij schreef midden jaren tachtig Nothing Compares 2 U, dat een nummer 1-hit werd in de uitvoering van de Ierse singer-songwriter Sinead O'Connor. Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden.

De lijst van artiesten met wie Prince in de afgelopen tientallen jaren heeft samengewerkt, is vrijwel eindeloos. Van George Clinton, Madonna en Chaka Khan tot Patti LaBelle, Sheena Easton en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer.

Zeven Grammy's na grote doorbraak
Prince werd een internationale superster in 1982 na de doorbraak met het album '1999'. Eerder al bracht hij albums uit als For You (1978) en Dirty Mind (1980). Na zijn grote doorbraak zou hij zeven Grammy's in de wacht slepen. Hij trad ook op in de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens ooit. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen.

De artiest was twee keer getrouwd. De eerste keer met zijn back-up danseres Mayte Garcia. Ze gingen in 2000 uit elkaar. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini en dat huwelijk eindigde in 2006.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore