Buitenland

Koenders maakt zich zorgen over uitslag Turks referendum

17 april 2017 17:29 Aangepast: 28 juli 2017 08:30
Beeld © ANP

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de uitslag van het referendum in Turkije. Een kleine meerderheid stemde voor de aanpassing van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt.

"Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen'', zegt de minister.  

Turkse kiezers stemden tijdens het referendum met nipte meerderheid voor het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden.

"Net als de Hoge Vertegenwoordiger van de EU en de secretaris-generaal van de Raad van Europa roep ik Turkije op de aanbevelingen van de Raad van Europa, waar Turkije lid van is, op te volgen'', stelt Koenders. Die hebben betrekking op de zorgen over de sterke concentratie van macht in één hand die gevolgen kan hebben voor de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije.

Bevolking verdeeld

Volgens Koenders geeft de uitslag aan dat de bevolking verdeeld is. Hij stelt eveneens dat de invoering van de doodstraf via een eventueel referendum een breuk zou zijn met de Europese waarden.

Koenders ​gaat de Europese Commissie vragen om goed onderzoek te doen naar de huidige ontwikkelingen met betrekking tot Turkije als kandidaat lidstaat van de Europese Unie. "We staan in contact met onze Europese partners. Samen met hen zullen we de ontwikkelingen kritisch blijven volgen en het gesprek met Turkije hierover moeten aangaan'', zegt Koenders. Hij is op dit moment in Tirana, de hoofdstad van Albanië, waar hij met onder meer de Duitse collega Gabriel overlegt over de uitslag van het Turkse referendum.

Turken in Nederland

Van de Nederlandse Turken stemde 70 procent voor grondwetswijziging. Zij vormen daarmee een van de trouwste achterbannen van president Erdogan. Alleen in België en Oostenrijk lag het percentage ja-stemmen nog hoger.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore