Buitenland

Hoe praat je met iemand die doodgaat?

01 mei 2016 11:16 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Beeld © Getty

Soms zien mensen geen andere optie dan euthanasie. Voor de Belgische softwaredeveloper Pieter Hintjens is dat het geval: hij is terminaal ziek en heeft ervoor gekozen euthanasie te plegen. Hij legt uit hoe je het beste kan omgaan met mensen die doodgaan.

De 53-jarige Hintjens heeft kanker en is uitbehandeld. Hij heeft ervoor gekozen om euthanasie te plegen, en moet afscheid nemen van zijn vrouw en drie kinderen van twaalf, negen en vijf jaar oud. Maar mensen moeten ook afscheid nemen van hem, en hij merkt dat dit soms wat moeizaam gaat. Daarom schrijft hij een aantal tips op zijn blog om mensen te helpen

Hintjes is een bekende naam in zijn vakgebied. Hij schreef meerdere boeken, onder meer over de digitale revolutie. Op zijn blog schrijft hij over wat hem bezig houdt: van 'tien stappen naar geluk' tot 'tips voor jonge programmeurs'.  

Vooral niet zeggen
Nu gaat het dus over euthanasie. Iemand die euthanasie pleegt heeft vaak geen andere keus, schrijft Hintjens. Geef dus vooral geen ongevraagd advies over alternatieve geneeswijzen die nog zouden kunnen helpen en probeer iemand niet te overtuigen alsnog voor zijn leven te vechten. Zelfs als iemand nog kan genezen is het zijn eigen keuze om alsnog euthanasie te plegen, dus respecteer dat dan ook.

Wel zeggen
Haal herinneringen op. Praat over die ene keer dat jullie samen naar een pretpark gingen, of die reis die jullie maakten. Daarnaast is iemand die euthanasie gaat plegen waarschijnlijk veel bezig met medische rituelen en zijn ziekte, dus vraag vooral daarnaar. Je kan iemand ook helpen bij de laatste zaken die geregeld moeten worden voor zijn dood.

Wat moet iemand zelf doen?
En stel dat jij degene bent die euthanasie pleegt, wat zijn dan jouw verplichtingen? Realistisch zijn, schrijft Hintjens: het heeft geen zin om tevergeefs te hopen op een goed einde. Ga uit van het ergste. Hoe eerder je weet dat je doodgaat, hoe eerder je omgeving kan beginnen met afscheid nemen.

Wees daarnaast eerlijk over de medische feiten tegen je omgeving. Probeer dingen niet mooier te maken dan te zijn, voor je omgeving is het makkelijker om over je ziekte te praten als ze weten wat er aan de hand is.

En tot slot: wees vrolijk. Dat klinkt misschien afgezaagd, maar het is essentieel. Als je somber en depressief bent, zullen mensen zich ellendig voelen zodra ze met je praten. Zorg ervoor dat mensen ook leuke herinneringen aan je hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:
Euthanasie? 'Zet het op papier, en stop het niet achterin de la'

`