Buitenland

Politieke chaos in Brazilië groter en groter en niemand weet hoe het afloopt

09 mei 2016 21:51 Aangepast: 10 mei 2016 01:47
Dilma Rousseff Beeld © AFP

De politieke chaos in Brazilie wordt met de dag groter. Iedereen ging er vanuit dat president Dilma Rousseff eind deze week haar werkpaleis tijdelijk zou moeten verlaten, maar nu weet niemand meer hoe het zal aflopen.

De chaos ontstond vandaag toen de interim-voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis, Waldir Maranhão, ineens besloot dat er opnieuw moet worden gestemd over de afzettingsprocedure tegen Rousseff.  Op 18 april stemden de meerderheid van het parlement nog voor de afzettingsprocedure. Maar volgens Maranhão zouden er toen procedurele fouten zijn gemaakt. 

Rousseff ontsnapt zo voorlopig. Woensdag zou de Senaat namelijk over haar toekomst gaan stemmen en het leek erop dat ze ook daar weinig steun kon verwachten. 

Slaat in als een bom
Het besluit is een totale verrassing, vertelt RTL Nieuws-correspondent Katy Sherriff: "Het besluit slaat hier in Brazilië in als een bom, zowel bij voor- als tegenstanders van de president." 

De politieke tegenstanders van Rousseff leggen zich nog niet bij het besluit neer. Een oppositiepartij stapt naar het het gerechtshof. Een andere oppositieleider roept de Senaat op om gewoon door te gaan met stemmen. 

Crisis verdiept
Hoe dit gaat aflopen? Niemand die het nog weet, zegt Sherriff. "De politieke crisis verdiept. Het enige dat zeker lijkt is dat Brazilië niet snel uit deze impasse zal ontsnappen."

De politieke crisis komt op een slecht moment. In augustus worden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro​ gehouden. Maar over de Spelen hoor je de Brazilianen nu niet. Dit voorjaar gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op om tegen Rousseff te demonstreren. Ook nu worden er weer protesten verwacht. 

Rousseff kwam in 2011 namens de linkse Arbeiderspartij aan de macht. Brazilië zit in een ernstige economische crisis. Veel Brazilianen vinden de crisis haar schuld. Bovendien zou ze in 2014 begrotingscijfers hebben opgepoetst om zo herkozen te worden. Ook brengen haar tegenstanders haar in verband met het corruptieschandaal bij het staatsoliebedrijf Petrobras, waar Rousseff zelf ook heeft gewerkt.

`