Buitenland

Zeespiegel stijgt: vijf complete eilanden zijn al onder water verdwenen

10 mei 2016 02:51 Aangepast: 10 mei 2016 06:23
Beeld © Getty

De stijgende zeespiegel die hele eilanden dreigt te verzwelgen, er wordt al jaren voor gewaarschuwd. Maar het blijkt al te zijn gebeurd: vijf eilanden zijn al volledig onder water verdwenen.

Het gaat om vijf kleine en onbewoonde eilanden die behoorden tot de Salomonseilanden, een archipel ten noordoosten van Australië met 500.000 inwoners. Bij nog eens zes eilanden heeft de stijgende zee flinke stukken van het land afgesnoept. In zeker twee gevallen zijn daardoor dorpen verdwenen.

Oude luchtfoto's 
Australische onderzoekers bestudeerden voor dit onderzoek onder meer oude luchtfoto's en moderne satellietfoto's van 33 van de 1000 eilanden die het land telt. 

De onderzoekers zijn bepaald niet de eerste die aantonen dat kustlijnen door de jaren heen veranderen, maar wel nieuw is dat zij andere oorzaken wisten uit te sluiten. In andere gevallen ging het bijvoorbeeld om een vloedgolf die in een keer een grote 'hap' uit een eiland had genomen.

Periode van 70 jaar
Doordat dit onderzoek gegevens onder de loep nam over een periode van bijna 70 jaar, werd duidelijk dat de dramatische effecten in dit geval wel degelijk konden worden toegeschreven aan de tergend langzame maar voortdurende stijging van de zeespiegel. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo ziet de wereld er uit als de zeespiegel stijgt

`