Buitenland

Michel Platini ontkent alles, maar stapt op als voorzitter UEFA

09 mei 2016 11:19 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © AFP

Michel Platini treedt af als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Dat zegt hij in een verklaring, nadat het internationaal sporttribunaal CAS vanochtend had bekendgemaakt vast te houden aan zijn schorsing.

Het tribunaal schorste de UEFA-voorzitter voor vier jaar. Hij mag zich daardoor nog altijd niet met voetbalgerelateerde zaken bezighouden.

Na een hoorzitting eind april liet de Franse oud-topvoetballer weten dat hij optimistisch was over een goede afloop. Weliswaar is de straf teruggebracht van zes naar vier jaar, maar toch trekt hij zijn conclusies. "Ik heb kennis genomen van het besluit van het CAS, dat ik beschouw als fundamenteel onjuist", zegt hij in de verklaring.

Schijn van omkoping en corruptie
Platini werd in december door de ethische commissie van de mondiale bond FIFA geschorst vanwege een dubieuze betaling uit 2011. Hij ontving toen 1,8 miljoen euro van toenmalig FIFA-baas Sepp Blatter. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de Zwitserse voetbalbaas. Volgens de ethische commissie wekte dat de schijn van omkoping en corruptie.

Volgens het CAS is de betaling niet legitiem. De mondelinge deal bestond alleen tussen Blatter en Platini: er is geen afschrift van. Bovendien strookt het door Platini ontvangen bedrag niet met het eigenlijke loon dat hij had moeten krijgen.

'Onterecht voordeel'
De rechters vinden dat Platini een 'onterecht voordeel had' en dat een schorsing terecht is. De straf die de FIFA oplegde, was 'wel wat te zwaar'. Daarom is die met twee jaar bekort. Platini had de hoop dat hij zou worden vrijgesproken, maar die kans is nu verkeken. Hij kondigt in zijn verklaring aan naar de Zwitserse burgerrechter te stappen 'om mijn onschuld in deze zaak te bewijzen'.

KNVB-voorzitter Michael van Praag is in beeld als opvolger van Platini.

`