Buitenland

House of Cards in Brazilië: toekomst president op het spel

11 mei 2016 06:07 Aangepast: 11 mei 2016 07:05
President Dilma Rousseff. Beeld © AFP

Miljoenen Brazilianen zitten klaar voor een nieuwe aflevering van de politieke thriller die zich afspeelt in hun land. Die lijkt zelfs spannender dan tv-series als House of Cards. Want de toekomst van een echte president staat op het spel. Vanavond stemt de Braziliaanse Senaat over de afzettingsprocedure tegen president Rousseff. Vier vragen en antwoorden van de buitenlandredactie van RTL Nieuws over de politieke crisis in het land.

1. Even terugpakken. Waar wordt Rousseff van beschuldigd?
De president wordt ervan beschuldigd dat ze gerommeld heeft met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen. Maar voorstanders van de president zeggen dat er niets geks aan de hand is. De begroting zou vaker een beetje worden opgepoetst.

Op de achtergrond speelt er meer. Brazilië gaat door de ergste recessie in jaren. Daarnaast is het land in de ban van een groot corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Rousseff wordt zelf niet beschuldigd van corruptie maar veel personen in haar omgeving wel.

2. Er was de afgelopen dagen veel gedoe over de stemming van vandaag. Maar hij gaat nu echt door toch?
Klopt. De ene plottwist volgde op de andere. Eerder had de Tweede Kamer van Brazilië ingestemd met de afzettingsprocedure. Daarom is vanavond de Senaat – de Braziliaanse Eerste Kamer - aan de beurt om te stemmen. Maar even leek het erop dat het zover niet zou komen omdat de stemming in de Tweede Kamer ongeldig zou zijn.

Na veel politiek gekonkel werd besloten dat de stemming toch geldig is en dus mag vanavond de Senaat aan de bak.

3. Wat gebeurt er als de Senaat instemt met de afzettingsprocedure?
Dan wordt Rousseff per direct voor een half jaar uit haar functie gezet. Daarna voert de Senaat een soort proces tegen haar om haar definitief af te zetten. In november wordt er dan gestemd. Als twee derde van de Senaat voor is wordt Rousseff afgezet als president.

4. Wat zijn de gevolgen voor Brazilië van deze politieke machtsstrijd?
Voor Rousseff zelf kunnen de gevolgen uiteraard groot zijn, maar voor het land is alle onrust ook niet goed. Brazilië heeft het al moeilijk genoeg. Naast de economische crisis vecht het land tegen de uitbraak van het zikavirus en organiseert het over een paar maanden de Olympische Spelen.

Dan is het niet makkelijk als een politieke machtsstrijd het land verdeeld. Want als Rousseff wordt afgezet, heeft haar aanhang beloofd om weer de straat op te gaan. De tegenstanders van de president zullen ongetwijfeld hetzelfde doen.

`