Ga naar de inhoud
Buitenland

Italiaanse gemeenten ruziën over lijk terrorist Anis Amri

Anis Amri. Beeld © AFP

Wie moet er opdraaien voor de kosten voor het bewaren van het lichaam van Anis Amri, de pleger van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn? Over die vraag ruziën Milaan en de kleinere, naastgelegen gemeente Sesto San Giovanni.

Amri werd in Sesto San Giovanni doodgeschoten, maar zijn lichaam lag ruim een half jaar in een mortuarium in Milaan voordat het naar Tunesië werd gebracht voor de begrafenis. De kosten voor het mortuarium bedragen 2160 euro en 18 cent.

'Beschamend en beledigend'

Milaan stuurde de rekening daarvoor door naar Sesto San Giovanni, maar burgemeester Robert di Stefano is niet van plan te betalen. Hij noemt de rekening 'beschamend en beledigend' en zegt dat hij nooit geld van zijn burgers zal uitgeven voor een terrorist.

Helaas voor Di Stefano heeft hij de wet tegen zich: die schrijft voor dat, als niemand aanspraak maakt op een lichaam, de gemeente waar de persoon overleed voor de kosten van het mortuarium opdraait.

Anis Amri doodde vorig jaar op 19 december twaalf mensen. Hij reed met een vrachtwagen over een kerstmarkt in Berlijn. Na de aanslag reisde hij door verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Op een treinstation in Sesto San Giovanni werd hij door een politieagent doodgeschoten.

Video: zo vluchtte Anis Amri na de aanslag door Europa