Buitenland

'Verdeeldheid Britten brengt brexit-onderhandelingen in gevaar'

09 juni 2017 09:22 Aangepast: 09 juni 2017 11:43
Demonstranten tegen brexit in Londen eind maart. Beeld © AFP

Mays doel bij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen was een groter mandaat bij de brexit-onderhandelingen, maar het resultaat is vooral veel meer onzekerheid. De kans is groot dat de uitslag van de Britse verkiezingen voor uitstel zorgt van de brexit-gesprekken met de EU.

Het Verenigd Koninkrijk ontwaakt in grote verdeeldheid. Nu bijna alle stemmen zijn geteld is duidelijk dat de Britse premier Theresa May geen absolute meerderheid haalt in het Lagerhuis. May verliest zelfs zetels.

Daardoor wordt haar positie in de brexit-onderhandelingen juist zwakker in plaats van sterker. Die onderhandelingen met de Europese Unie zouden op 19 juni moeten beginnen, maar staan nu onder grote druk. 

Geen winnaar

EU-commissaris Günther Oettinger zei vanochtend dat het onzeker is of de brexit-onderhandelingen op tijd kunnen beginnen, nu er geen duidelijke winnaar kan worden aangewezen na de verkiezingen. Op de Duitse radio zei hij dat Groot-Brittannië als verzwakte onderhandelingspartner voor een slechter resultaat kan zorgen.

Premier Rutte houdt een slag om de arm. Op Twitter schrijft hij dat de gevolgen voor brexit nog onduidelijk zijn. "Wat de nieuwe constellatie betekent voor brexit moeten we bezien. Nederland is klaar voor samenwerking", aldus Rutte.

Even later reageerde ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. "We weten niet wanneer de brexitgesprekken beginnen. We weten wel wanneer ze moeten eindigen. Doe jullie best om te voorkomen dat er geen deal komt", zei hij na de uitslag.

Pond keldert 

De financiële markten reageren voorlopig kalm op de uitslag. In zowel de aandeelkoersen als op de obligatiemarkten zijn geen grote verschuivingen zichtbaar.

De koers van het Britse pond ging wel stevig onderuit. Na de exitpoll verloor het pond snel 2 procent. Daarna herstelde de valuta zich enigszins, maar in de ochtendhandel in Londen zakte de munt weer weg naar een verlies van rond de 1,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore