Buitenland

Oostenrijk kiest linkse president in nek-aan-nekrace

23 mei 2016 16:41 Aangepast: 23 mei 2016 17:33
Alexander van der Bellen bij een toespraak tijdens zijn campagne. Beeld © AFP

De presidentsverkiezingen in Oostenrijk zijn gewonnen door Alexander van der Bellen. Met een miniem verschil versloeg hij de rechtspopulist Norbert Hofer.

Hofer heeft zijn verlies geaccepteerd, meldt hij op Facebook. De presidentsverkiezingen in Oostenrijk waren uitgedraaid op een strijd tussen de linkse, onafhankelijke, Van der Bellen en Hofer, de leider van de eurosceptische Vrijheidspartij.

Zondag leek Hofer op de overwinning af te stevenen. Toen waren 51,9 procent van de stemmen voor de populist. De stemmen van de naar schatting 885.000 Oostenrijkers die via de post hebben gestemd, hebben de doorslag gegeven. Uiteindelijk kreeg Van der Bellen 50,3 procent van de stemmen.

Ceremoniële functie
De bondspresident van Oostenrijk bekleedt een ceremoniële functie. Wel moet hij de premier inaugureren en kan hij de regering ontslaan. Hofer en Van der Bellen hadden beiden gezegd een meer actieve rol voor de bondspresident te willen. Van der Bellen heeft gedreigd geen regering van de leider van Hofers partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, te zullen accepteren.

Oostenrijk is sinds 1945 vrijwel onafgebroken geregeerd door christendemocraten en sociaaldemocraten. De volgende parlementsverkiezingen staan in 2018 op het programma.

`