Buitenland

Trump haalt meerderheid gedelegeerden, partij kan niet meer om hem heen

26 mei 2016 16:59 Aangepast: 31 juli 2017 09:30
Donald Trump. Beeld © AFP

Donald Trump wordt de Republikeinse kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen in de VS. Hij heeft bij de voorverkiezingen een absolute meerderheid van gedelegeerden voor zich gewonnen. "Trump heeft nu helemaal voor elkaar", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Sinds Trumps rivaal Ted Cruz uit de race was gestapt, was de overwinning van Trump al beklonken, maar toch is dit nog een belangrijke mijlpaal voor de vastgoedmagnaat, zegt Mouthaan. "De Republikeinse partij heeft nu geen mogelijkheid meer om te zeggen: eigenlijk wil de kiezer hem niet. Trump heeft een heldere overwinning bereikt."

Erik Mouthaan legt uit hoe de voorverkiezingen werken

(lees verder na de video): 

De populistische Trump ligt niet goed bij de partijtop van de Republikeinen. Tegenstanders van Trump hoopten dat de kandidaat op de conventie geen absolute meerderheid van gedelegeerden achter zich zou kunnen scharen. Dan was het nog mogelijk geweest om een andere kandidaat naar voren te schuiven. Dat scenario is nu van de baan. 

Meerderheid

Na de telling van de stemmen van de voorverkiezing in de staat Washington bleek dat Trump al een meerderheid had bereikt van 1237 gedelegeerden.

Met nog vijf voorverkiezingen voor de boeg is nu duidelijk dat Trump in november de verkiezingen ingaat als de Republikeinse kandidaat. Waarschijnlijk neemt hij het op tegen Hillary Clinton, al is haar nominatie nog niet 100 procent zeker.

Meer op RTLNieuws.nl:
Bizarre uitspraken van Trump op een rijtje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore