Buitenland

Terroristen Londen wilden aanslag eigenlijk met truck plegen

10 juni 2017 06:31 Aangepast: 10 juni 2017 15:54
Een foto van het Renault-busje dat de terroristen in Londen voor hun aanslag gebruikten Beeld © EPA

De aanslag van vorige week zaterdag in het centrum van Londen had nog veel desastreuzer af kunnen lopen. De drie terroristen hadden de aanslag willen plegen met een 7,5 ton zware truck.

Zij hadden 's ochtends geprobeerd zo'n truck te huren, maar kregen die niet mee omdat ze problemen hadden met de betaling. Daarop besloten zij voor hun aanslag een bestelbusje te gebruiken.  

Keramische messen

Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven, onder wie voetgangers die op London Bridge door de drie met het busje werden doodgereden. 

De politie maakte bekend dat de drie paarse keramische messen vastgemaakt hadden aan hun polsen en dat zij bomgordels droegen die nep bleken te zijn. In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof, mogelijk om als molotovcocktail weg te gooien.

De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie IS, maar er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS werden aangestuurd. 

Thumbnail

De terroristen (vlnr) Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane en Youssef Zaghba                  

De politie onderzoekt nog waar de drie mannen elkaar van kenden. Een van de daders kwam uit Pakistan, de ander uit Italië en de derde had banden met Libië, Marokko en Ierland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore