Buitenland

Slavernij iets van vroeger? Nee, ook nu nog 46 miljoen slaven wereldwijd

31 mei 2016 16:12 Aangepast: 31 mei 2016 16:32
Azië is, met twee derde van het totaal aantal slaven, het continent waar slavernij het meeste voorkomt. Beeld © AFP

Slavernij, het woord roept beelden op van vroeger. Zwarte mannen die katoen plukken op plantages in de VS. De Griekse en Romeinse galeislaven. En ook de piramides in het oude Egypte werden gebouwd door slaven. Maar dat was toen, zou je denken. Maar niets is minder waar.

Uit de Global Slavery Index blijkt dat ook vandaag nog bijna 46 miljoen mensen leven in slavernij. De cijfers laten zelfs een toename zien van het aantal slaven met bijna een derde ten opzichte van 2014.

Wat is dat, moderne slavernij?

Moderne slavernij kent verschillende vormen en is misschien niet altijd meer zo duidelijk te herkennen als de slavernij van vroeger. Sommige mensen worden geboren als slaaf, omdat hun ouders dat zijn. Anderen werken hun leven lang om een schuld of een lening af te betalen. 

Maar ook gedwongen prostitutie, op jonge leeftijd uithuwelijken en zelfs het verkopen van een orgaan om aan geld te komen, wordt gezien als moderne slavernij.

Waar gebeurt het?

De onderzoekers troffen slavernij aan in 167 landen. Azië is met twee derde van het totaal aantal slaven het continent waar slavernij het meeste voorkomt. Armoede, corruptie, oorlog en discriminatie van minderheden zijn de voedingsbodem. 

India is het land met de meeste slaven. Namelijk meer dan 18 miljoen op een bevolking van 1,3 miljard inwoners. Noord Korea heeft het hoogste percentage slaven. 1 op de 20 Noord-Koreanen leeft in slavernij.

Strijd tegen slavernij 

Wordt er dan niks gedaan tegen slavernij? Eigenlijk staat het onderwerp pas sinds 2000 op de agenda. Toen zette meer dan honderd landen hun handtekening onder een verdrag van de Verenigde Naties dat mensenhandel strafbaar stelt. 

Ook stelde de VN een speciale rapporteur aan en werden grondrechten voor arbeiders vastgelegd. Vanaf 2013 stelt de Walk Free Foundation een index op met cijfers over wereldwijde slavernij. 

Thumbnail

Grafiekje: Global Slavery Index

Wij doen wél ons best

Volgens onderzoek is Nederland een van de landen die het hardst optreedt tegen moderne slavernij. Samen met landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Portugal. De opsporing en vervolging wordt geprezen. De onderzoekers vinden het positief dat er speciale politie-eenheden zijn gericht op bijvoorbeeld mensensmokkel. Ook positief: de nazorg voor slachtoffers en goede voorlichting.  

Maar er zijn natuurlijk ook landen die veel minder of zelfs helemaal niks doen. Iran, Eritrea en Noord-Korea voeren deze lijst aan. Dat laatste land is zelfs het enigste ter wereld dat geen wet heeft tegen slavernij. 

Oplossingen? 

Galeislaven bestaan niet meer. Uiteindelijk werd in Amerika een verbod op slavernij in 1865 opgenomen in de grondwet. Bij het uitbannen van moderne slavernij zouden bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

De organisatie pleit voor nieuwe afspraken en regels om moderne slavernij en kinderarbeid tegen te gaan. Het gaat hierbij vaak om bedrijven die produceren voor grote merken onder erbarmelijke omstandigheden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore