Buitenland

Theresa May: 'Onderhandelingen over brexit gaan door als gepland'

09 juni 2017 13:57 Aangepast: 27 juli 2017 22:00
Beeld © AFP

De onderhandelingen met de Europese Unie over brexit worden niet uitgesteld, maar gaan door als gepland. Dat zei premier Theresa May in een reactie op de verkiezingsuitslag.

De partij van May werd bij de verkiezingen van gisteren wel de grootste partij, maar verloor veel zetels en haalde geen absolute meerderheid. Het wordt gezien als gezichtsverlies voor May, omdat zij juist nieuwe verkiezingen uitschreef om meer steun te krijgen voor de brexitonderhandelingen. 

Nieuwe regering

Na de nederlaag nam de druk op May toe en gingen stemmen op dat ze moest aftreden. Maar daar is geen sprake van. Ze ging eerder vanmiddag langs bij koningin Elizabeth op Buckingham Palace en kreeg toestemming om een nieuwe regering te vormen.

May wil een minderheidsregering met gedoogsteun in het Lagerhuis van de Noord-Ierse partij DUP. Samen hebben de partijen een kleine meerderheid.

Zekerheid nodig

May zei: "Wat het land meer dan ooit nodig heeft, is zekerheid. Die zekerheid kan alleen onze partij samen met DUP bieden door een stabiele regering te vormen. We hebben de afgelopen jaren goed samengewerkt met DUP. Verder samenwerken is in het belang van het hele land. 

De nieuwe regering van May moet Groot-Brittannië door de brexitonderhandelingen leiden. "Daarmee geven we gehoor aan de wil van het volk", zei May. "We gaan een nieuwe samenwerking met de Europese Unie regelen die goed is voor de lange termijn."

De brexitonderhandelingen beginnen op 19 juni

Meer op rtlnieuws.nl:
Gegokt en verloren: 'Positie Theresa May aanzienlijk verzwakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore