Buitenland

In korte tijd 18 albino's vermoord in Malawi, lichaamsdelen verwijderd

07 juni 2016 08:28 Aangepast: 07 juni 2016 11:18
Een jongetje met albinisme met zijn ouders in Malawi.

Mensen met albinisme zijn hun leven niet zeker in Malawi. Ze worden ontvoerd en vermoord. Hun lichaamsdelen zijn geld waard, want die worden gebruikt voor toverdrankjes en rituelen. Amnesty International slaat alarm, want in anderhalf jaar tijd zijn in Malawi zeker 18 mensen met albinisme vermoord, vijf worden er nog altijd vermist.

Een crisis, noemt Amnesty de situatie in Malawi. "Als de regering niets doet om de daders te berechten en om de opvattingen en het bijgeloof te veranderen, dan kan niemand met albinisme zich veilig voelen", zegt Simeon Mawanza van Amnesty tegen onze Afrika-correspondent Koen de Regt.

In landen zoals Malawi en Tanzania geloven sommige mensen namelijk dat lichaamsdelen van albino’s zorgen voor rijkdom en voorspoed. In hun botten zou goud zitten en ook worden ze gebruikt om toverdrankjes van te maken. Ook komen er verkrachtingen voor. Sommige mannen denken dat ze genezen van HIV als ze seks hebben met een vrouw met albinisme.

Vier slachtoffers in april

In Malawi wordt dus op ze gejaagd. "We zien hoe vrouwen en kinderen worden aangevallen door bendes en soms ook door familieleden”, zegt Mawanza. “Ze worden gedood en hun lichaamsdelen worden verwijderd." Alleen al in april zijn zeker vier mensen vermoord:

  • Whitney Chilumpha (2 jaar) werd ontvoerd toen ze sliep in het huis van haar moeder. Stukjes schedel, tanden en kleren zijn terug gevonden. Haar vader en vier andere mannen zijn opgepakt.
  • David Fletcher Machinjiri (17 jaar) werd ontvoerd naar buurland Mozambique en is daar vermoord. Mannen hakte zijn benen en armen eraf en hebben zijn botten verwijderd. De moordenaars zijn gepakt en veroordeeld tot 25 jaar cel.
  • Het lichaam van Enelesi Nkhata (21 jaar) werd gevonden door boeren. Een kennis had haar verteld dat hij een baan voor haar had in een andere regio. Hij stak een mes in haar borst en sneed haar armen en benen eraf. Tien mannen zijn opgepakt.
  • Jenifer Namusyo (30 jaar) is met een mes in haar rug en buik gestoken. Haar ogen en borsten zijn meegenomen.

Angst

Naar schatting hebben 10.000 mensen in Malawi albinisme. Zij leven in angst. Vertrouwen op de politie heeft volgens Amnesty weinig zin. "We twijfelen of ze wel de capaciteit hebben om deze complexe misdaden te onderzoeken." Sommige agenten zouden ook bijgelovig zijn en misdaden tegen albino’s niet serieus nemen.

Het is onduidelijk waarom er nu zoveel mensen met albinisme vermoord worden. Het kan volgens Amnesty te maken hebben met de slechte economische situatie in Malawi. Ook kampt het land met extreme droogte, waardoor mensen extra arm zijn. Mawanza: "Als mensen denken dat ze geld kunnen verdienen aan een groep kwetsbare mensen, ontstaat er een situatie waarin geweld en misdaad gedijen."

Amnesty wil daarom dat de overheid meer doet om de mensen met albinisme te beschermen, anders stopt het moorden niet.

Albinisme

Albinisme is een genetische afwijking. Mensen die het hebben maken geen pigment aan. Ze hebben een witte huid, slechte, rode ogen en ook kunnen ze niet goed tegen zonlicht.

Bekijk hier de eerdere reportage van Koen de Regt over albino's in Tanzania:

Meer op rtlnieuws:
Column Koen de Regt: ​Iedere albino kan het volgende slachtoffer zijn

`