RTL Nieuws

Beruchte Tiger Temple leeggehaald, 150 tijgers naar opvang

31 mei 2016 06:28 Aangepast: 31 juli 2017 08:30
Een monnik van de Tiger Temple wandelt met een tijger. Beeld © EPA

Het is over en uit voor de Tiger Temple, een van de populairste attracties in Thailand. De overheid is de beruchte tempel met meer dan 100 tijgers binnengevallen en is bezig de dieren weg te halen. Een enorme operatie.

Nederlander Edwin Wiek woont in Thailand en is de oprichter van de Wildlife Friends Foundation, een stichting die strijdt tegen dierenleed. Hij verzet zich al jaren tegen de tempel in Kanchanaburi en is heel blij dat de ontmanteling nu eindelijk is begonnen.

"Dit heeft 15 jaar geduurd. Ik ben door de tempel een aantal keer aangeklaagd. Ik ben gearresteerd. Op dit moment zit ik even in Australië en dat is maar goed ook, want ik hoor dat er bedreigingen zijn geuit."

Illegale tijgerhandel

In de tempel gaan toeristen tegen betaling op de foto met de tijgers, die mak poseren. Of de dieren daarvoor gedrogeerd of mishandeld worden, is niet duidelijk. De tempel begon ooit met vier tijgers, nu zijn het er bijna 150.​ Dierenrechtenorganisaties en de Thaise overheid beschuldigen de Tiger Temple van wanpraktijken, zoals de illegale handel in commercieel gefokte beesten. De monniken die de tempel beheren, ontkennen. 

Gisteren is een groot ontruimingsteam van politiemensen, militairen en dierenartsen aangekomen bij de tempel, vertelt Edwin Wiek. Het team mocht eerst niet naar binnen, maar na het zwaaien met een rechterlijk bevel gingen de monniken uiteindelijk overstag. De overheid probeert al sinds begin dit jaar de tijgers weg te halen uit het complex.

Thumbnail

Dierenartsen onderzoeken de verdoofde tijgers. (Foto: EPA)

"Op dit moment lopen twee dierenartsen van ons in de tempel. Zij helpen met verdoven en het verplaatsen van de tijgers. We proberen 20 tijgers per dag uit de tempel te halen. Ik verwacht dat we 5 of 6 juni klaar zijn met het verhuizen. Daarna helpen we met het verzorgen en voeden van de dieren in het opvangcentrum van de overheid. Hopelijk kunnen we snel beginnen aan de bouw van een nieuw groter verblijf." 

Over een paar weken vindt er een grote vergadering plaats met allerlei dierenorganisaties in Thailand, zegt Wiek. Er is nogal wat te bespreken, want 147 tijgers opvangen is een kostbare en grote verantwoordelijkheid.  

Lucratieve business

Van zijn personeel heeft Wiek gehoord dat de eerste 16 tijgers de tempel inmiddels hebben verlaten. De monniken zijn absoluut niet blij met de inval. Naar schatting harkt de tempel zo'n 3 miljoen dollar per jaar binnen. De entree alleen al bedraagt zo'n 100 euro.

Wiek: "Ze proberen van alles om de boel te vertragen. Zo hadden ze gisteren met opzet tijgers losgelaten in een zandafgraving in de buurt. Dat was niet echt prettig, voor het ontruimingsteam, maar ook niet voor de mensen in de omgeving. Gelukkig hebben we ze gisteravond en vanochtend weer kunnen vangen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Op vakantie in Thailand? 'Ga niet naar de Tiger Temple'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore