Buitenland

Archeologen doen verbluffende ontdekking in Petra

10 juni 2016 13:32 Aangepast: 11 juni 2016 12:33
De Schatkamer, het beroemdste archeologische bouwwerk in Petra. Beeld © AFP

Een rechthoekig terrein met de afmetingen van twee keer een olympisch zwembad: archeologen in Jordanië stonden er decennialang met de neus bovenop, maar zagen het al die tijd over het hoofd. Onder het zand gaat een spectaculair monument schuil, blijkt uit nieuw onderzoek.

Het bevindt zich in de historische stad Petra. Een echte archeologische hotspot, daarom is het des te opvallender dat het al die jaren onopgemerkt is gebleven.

"Twee eeuwen lang zijn we hier aan het onderzoeken", zegt de Amerikaanse wetenschapper Christopher Tuttle tegen National Geographic. "Ik weet zeker dat iemand in die tijd moet hebben geweten van deze plek. Maar er is nooit systematisch onderzoek naar gedaan of iets over opgeschreven."

Thumbnail

Links het terrein, gefotografeerd vanuit een drone, en rechts iets gekanteld met de voornaamste contouren. (Foto's I. Labianca)

De contouren van het monument kwamen op satellietfoto's aan het licht. Beelden van drones lieten pas goed zien wat zich onder het zand zou kunnen bevinden: een reusachtige betegelde vloer, afgebakend door zuilen. Een tweede platform leidt naar enorme trappen.

Minstens 2150 jaar oud

Potscherven die in de omgeving zijn gevonden, wijzen uit dat het bouwwerk minstens 2150 jaar oud moet zijn, schrijft de Britse krant The Guardian. Het bevindt zich niet in het centrum van Petra, waar de meeste archeologische vondsten zijn blootgelegd, maar een eindje ervandaan. Ook dat is een reden waarom het zo lang verborgen bleef.

Het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte Petra was de hoofdstad van het rijk van de Nabateeërs. Het lag op een knooppunt van handelsroutes tussen Jemen, Perzië, Syrië en het Griekse en Romeinse rijk. In de zevende eeuw werd de stad verlaten, maar de ruïnes werden in 1812 herontdekt door een Zwitser.

Nieuw wereldwonder

De stad is door Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot Werelderfgoed en staat sinds 2007 op de lijst van zeven nieuwe wereldwonderen. Wetenschapper Tuttle heeft ruim 15 jaar in Petra gewerkt en staat nog steeds versteld van de spectaculaire vondst. "Ik wist dat er iets moest zijn. Maar dit mag je echt wel een ontdekking noemen."

`