Buitenland

Aanslag Orlando: 50 doden, 53 gewonden

12 juni 2016 16:12 Aangepast: 12 juni 2016 18:16
Een slachtoffer van het bloedbad wordt afgevoerd Beeld © Reuters

Het dodental van de aanslag op de homobar Pulse in Orlando is opgelopen naar 50. Er liggen 53 gewonden in het ziekenhuis. De dader van de schietpartij is de 29-jarige Omar Mateen uit de Fort Pierce in Florida, melden Amerikaanse media.

Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn. Veel slachtoffers zouden nog in de bar liggen. De politie spreekt van een terroristische aanslag. 

In wilde weg geschoten

De familie van de schutter heeft geschokt gereageerd op het nieuws en heeft excuses aangeboden aan de slachtoffers. De vader en moeder van Mateen zijn geboren in Afghanistan zegt CBS News. Volgens zijn vader was Mateen geschokt toen hij ergens in Miami twee mannen zag zoenen, maar zou de daad niet religieus zijn geïnspireerd.

Een twitteraccount dat wordt toegedicht aan IS heeft een foto verspreid van een man die zij Omar Mateen zou zijn. Mateen was getrouwd en laat zijn echtgenote een zoon van drie jaar oud na.

Kogelgat in helm agent

Mateen opende kort voor de sluitingstijd het vuur en schoot in het wilde weg om zich heen. Na de schietpartij gijzelde hij bezoekers van de nachtclub. Volgens de politie was hij gewapend met een automatisch geweer en een pistool.

Een agent werd geraakt door kogels, maar zijn helm redde waarschijnlijk zijn leven. De politie van Orlando twitterde deze foto van kogelgaten in de helm: 

Met pick-uptrucks naar ziekenhuis

Vanwege de hoeveelheid gewonden zijn sommigen met een pick-uptruck naar het ziekenhuis gebracht. Ricardo Negron wist aan de aanslag te ontsnappen. 'Ik hoorde non-stop schoten' vertelde hij aan RTL Nieuws.

Ook Rob Rick was in de club toen het gebeurde. Hij schat dat er nog zo'n 100 gasten waren toen de man begon te schieten. Samen met andere gasten wist hij te ontkomen omdat een portier een nooddeur had geopend die leidde naar een ander gedeelte van het gebouw. 

'Rennen en blijven rennen'

Bij de overmeestering van de schutter waren negen agenten betrokken. Bij dat vuurgevecht is een agent gewond geraakt. 

De club plaatste zelf een bericht op Facebook met de oproep te rennen en blijven rennen. De dader zou ook hebben gezegd dat hij in het bezit was van een bom. 

Geen Nederlanders betrokken

Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, maar zijn nog niet alle slachtoffers geïdentificeerd. De Nederlandse consul-generaal in Orlando volgt de ontwikkelingen ter plaatse op de voet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`