Buitenland

Nieuwe Air Force One goedkoper dankzij tweet van Trump

22 december 2016 05:23 Aangepast: 29 juli 2017 10:00
Beeld © AFP

Eén tweet van Donald Trump kan de VS zomaar flink wat geld opleveren. Vliegtuigbouwer Boeing belooft nu dat het nieuwe vliegtuig van de president niet meer dan 4 miljard dollar gaat kosten.

Eerder deze maand had Trump woedend getwitterd dat de kosten van het nieuwe toestel uit de hand lopen. "Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One, maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar! Schrap die order", twitterde de nieuwe president. 

Niet te duur

Trump had gisteren een gesprek met Dennis Muilenberg van Boeing op zijn landgoed in Florida. De directeur van Boeing beloofde dat het toestel niet duurder zal worden dan 4 miljard.

Hoewel het nieuwe Air Force One zelfs op de tekentafel nog niet af is, zijn Trumps zorgen over de hoge kosten niet uit de lucht gegrepen. Een kritisch rapport van de Amerikaanse rekenkamer schatte de kosten in maart op 3,2 miljard dollar. Het budget van 2,9 miljard zou dus bij voorbaat al zijn overschreden.

'JSF ook te duur'

Trump sprak ook met Marillyn Hewson van Lockheed Martin, de fabrikant van de F-35 (Joint Strike Fighter). Dat gevechtstoestel is ook te duur, vindt de zakenman. In (opnieuw) een tweet stelde Trump de kostenoverschrijdingen voor het peperdure toestel, waar Nederland er 37 van koopt, aan de kaak.

In reactie op die tweet verloor het defensieconcern ruim 4 procent aan beurswaarde, omgerekend zo'n 3 miljard euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`