Buitenland

Abortuspillen per drone naar Noord-Ierland

21 juni 2016 19:56 Aangepast: 21 juni 2016 20:18
Beeld © Women on Waves

Een opvallende stunt van de Nederlandse pro-abortus-actiegroep Women on Waves. Zij verstuurden vandaag met een drone abortuspillen van Ierland naar Noord-Ierland.

De actie komt op het moment dat de discussie over abortus weer volop leeft aan beide kanten van de grens; het katholieke Ierland en Noord-Ierland hebben de strengste abortuswet van Europa. Maar er lijkt verandering op komst.

De Noord-Ierse Sarah Ewart maakte vandaag opnieuw de gang naar de rechter. Ze is één van de vrouwen die zich openlijk uitspreekt vóór aanpassing van de abortuswet. In 2013 bleek haar eigen ongeboren kindje in de 19de week van de zwangerschap zó zwaar gehandicapt dat het niet zou kunnen overleven. Toch was abortus niet toegestaan. Ewart stond voor een moeilijke keuze: de zwangerschap doorzetten, en het kind na de geboorte laten overlijden óf naar Engeland reizen om daar op eigen kosten een abortus te ondergaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Thumbnail

De Noord-Ierse Sarah Ewart (Foto: Getty Images)

Dure privé-kliniek

Ze koos voor het laatste. Het werd een afschuwelijke ervaring. Omdat ze zich de kosten voor de reis maar amper kon veroorloven, zat er niets anders op dan de reis alleen, zonder haar familie, te maken. Ze onderging de abortus in een dure privé-kliniek met artsen die ze niet kende en voelde zich heel eenzaam. Alles bij elkaar kostte de abortus haar een paar duizend euro.

In Ierland en Noord-Ierland, dat officieel deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, is abortus nog altijd streng verboden. Abortus is alleen toegestaan als het leven van de moeder gevaar loopt, of als ze in zulke ernstige psychische nood verkeert dat ze zichzelf iets aan zou kunnen doen.

Strengste van Europa

Voor vrouwen die verkracht zijn, minderjarig of waarbij de foetus zwaar gehandicapt blijkt, is abortus verboden. Doen ze dit toch, dan riskeren ze een hoge gevangenisstraf in Ierland, of zelfs levenslang in Noord-Ierland. Deze abortuswetgeving is de strengste van Europa. Strenger nog dan die van het zwaar-katholieke Polen. In de meeste Europese landen is abortus toegestaan tot zo’n beetje de 24ste week van de zwangerschap.

Niet alle vrouwen die een abortus willen, kunnen de reis naar het buitenland, die Ewart maakte, betalen. Daarom zoeken steeds meer vrouwen hun toevlucht tot abortuspillen die ze online bestellen. Maar ook dat is strafbaar. Begin dit jaar werd een 19-jarige vrouw veroordeeld voor de abortus die ze op deze manier opwekte.

Abortuspillen per drone

Om aandacht te vragen voor deze zaken stuurde Women on Waves vandaag per drone de abortuspillen over de grens, vooral een symbolische actie om de problematiek op de agenda te zetten. Agenten waren aanwezig bij de actie, maar grepen niet in. Tegenstanders van abortus hadden van tevoren aangekondigd de actie te willen verstoren, maar uiteindelijk verliep de stunt zonder problemen.

Ondertussen durven steeds meer vrouwen zich, zoals Ewart, uit te spreken voor aanpassing van de abortuswetgeving. En steeds meer Ieren en Noord-Ieren lijken hen te steunen: volgens een opiniepeiling op verzoek van Amnesty International zou twee derde van de Noord-Ieren inmiddels vóór abortus zijn bij verkrachting, incest of als het ongeboren kindje zwaar gehandicapt is. Anderhalve week geleden kregen ze een steuntje in de rug: de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties oordeelde dat de strenge abortuswetgeving in Ierland in strijd is met de mensenrechten.

Ierse minister

In Ierland lijkt de politiek doordrongen van de ernst van de zaak. Zo laat de Ierse minister van Volksgezondheid uitzoeken of de wet moeten worden aangepast. "Het hartverscheurende verdriet van een moeder die hoort dat haar ongeboren kind niet levensvatbaar is, mag niet worden verergerd door de manier waarop we omgaan met deze zaken." Maar in Noord-Ierland werd een voorstel de abortuswet te versoepelen onlangs nog met ruime meerderheid weggestemd.

Sarah Ewart spande samen met een aantal mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan om de wetgeving. En kreeg gelijk: de rechter oordeelde eind vorig jaar dat het verbod op abortus haar mensenrechten had geschonden. Deze week begon het hoger beroep. Ze ziet de uitkomst strijdbaar tegemoet.

In een verklaring laat ze weten: "Vrouwen die deze hartverscheurende keuze moeten maken moeten juist gesteund worden. Als een vrouw een zwangerschap door wil zetten als de baby zwaar gehandicapt is, dan is dat oké. Maar als een vrouw dat niet wil dan zou dat ook goed moeten zijn. Het is sowieso geen gemakkelijke keuze."

Bekijk de actie van Women on Waves:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore