Buitenland

Juridische stappen tegen Europese landen die asielzoekers weigeren

13 juni 2017 17:09 Aangepast: 13 juni 2017 17:34
Vluchtelingen bij de grens van Hongarije Beeld © AFP

Om Hongarije, Polen en Tsjechië te dwingen vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen, is de Europese Commissie een zogeheten inbreukprocedure tegen de landen gestart.

EU-landen hebben in 2015 afspraken gemaakt om allemaal een deel van de vluchtelingen uit Griekenland en Italië over te nemen. Maar een aantal landen houden zich daar niet aan. Dat is de Europese Commissie al langer een doorn in het oog. De actie komt dan ook niet onverwacht.

160.000 asielzoekers

"We hopen dat deze drie landen hun positie heroverwegen", zegt EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie. De lidstaten van de EU hebben zich er in 2015 toe verplicht dat ze 160.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië zouden herverdelen over Europa, maar tot nu toe is dat met slechts 20.869 mensen gebeurd. Nederland nam er 1907 op.

Een inbreukprocedure houdt in dat de Europese Commissie officieel aan de landen laat weten op welke manier zij zich niet aan de Europese regels houden. De lidstaten zijn verplicht om daarop te reageren. Als de landen het niet eens zijn met de Europese Commissie of niets doen om alsnog aan de Europese regels te voldoen, dan stapt de Commissie naar het Europees Hof van Justitie.

Oostenrijk nam ook geen vluchtelingen op

Polen, Hongarije en Tsjechië zijn niet de enige landen die nog geen vluchtelingen hebben opgenomen. Ook Oostenrijk heeft dat nog niet gedaan, maar dat land zegde onlangs wel toe om 50 asielzoekers op te nemen. Daardoor is tegen Oostenrijk geen procedure gestart. Hetzelfde geldt voor Slowakije, dat recent zestien mensen liet overkomen.

`