Buitenland

Religieuze leiders roepen op tot wereldwijde verbroedering in unieke video

14 juni 2017 14:58 Aangepast: 08 maart 2018 07:52
Paus Franciscus met rabbijn Abraham Skorka Beeld © ANP

Maak vrienden met mensen die in iets anders geloven dan jijzelf. Deze oproep doen veertien prominente religieuze leiders van islam tot christendom, jodendom en hindoeïsme. Ze hopen dat daarmee het onbegrip en spanningen in de wereld afnemen. De leiders zijn voor deze unieke boodschap samengebracht door een Nederlander, Mark Woerde.

In deze drie minuten durende video doen de leiders hun oproep:

De video werd vandaag vertoond op een conferentie in Londen. De boodschap van de video, vertaald in zestien talen, is duidelijk: de religieuze leiders denken dat persoonlijk contact tussen mensen die iets anders geloven, kan zorgen voor minder vooroordelen en wantrouwen ten opzichte van anderen.

Persoonlijke boodschap

De veertien leiders geven in de video elk een persoonlijke boodschap af. Zo roept patriarch Bartholomeus, leider van de Oosters-Orthodoxe kerk, de hele wereld op 'de schoonheid van God in elk levend wezen' te zien.

ZIE OOK: Wereldvrede in het klein: moslims en christen runnen samen restaurant

Grootmoefti Shawki Allam, de hoogste islamitische geestelijke van Egypte, vraagt mensen niet te focussen op verschillen. Rabbijn Jonathan Sacks van Groot-Brittannië vult aan: "Een van de mooiste dingen van tijd doorbrengen met mensen die anders zijn dan jij, is dat je ontdekt hoeveel je gemeenschappelijk hebt."

Paus Franciscus en de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka vertellen hoe hun religieuze ervaringen zijn verrijkt door de vriendschap die ze hebben.

Verschillen overbruggen

De gezamenlijke videoboodschap is een initiatief van de Nederlandse marketeer Mark Woerde. Hij was ook het brein achter 'Sweetie', het virtuele lokmeisje waarmee hulporganisatie Terre des Hommes pedoseksuelen probeerde op te sporen. Woerde wil op dit moment niets kwijt over zijn initiatief omdat hij de aandacht van de boodschap niet wil wegnemen. 

De oproep van de religieuze leiders wordt ondersteund door een onderzoek, gedaan onder leiding van de Nederlander Martijn Lampert. Daarin worden de belangrijkste waarden gepeild van 56.000 mensen uit 24 landen, verspreid over de hele wereld.

Vriendschap scoort

Zo werden mensen uit onder meer Indonesië, Turkije, Brazilië, Roemenië en Nederland ondervraagd. Vriendschap scoort bij iedereen zeer hoog, zowel bij moslims, christenen, boeddhisten als ongelovigen of andersgelovigen.

Volgens Lampert geven de religieuze leiders het goede voorbeeld. "Deze unieke oproep van de leiders laat zien dat het mogelijk is om in moeilijke tijden verschillen tussen mensen te overbruggen door te bouwen op gemeenschappelijke waarden", schrijft hij.

 

Dit zijn de religieuze leiders die de oproep doen:


Thumbnail

 • De oecumenische patriarch Bartholomeus, hoofd van de Oosters-Orthodoxe Kerk
 • Grootmoefti Shawki Allam, de hoogste islamitische geestelijke van Egypte
 • Paus Franciscus, leider van de rooms-katholieke kerk
 • De Dalai Lama, spiritueel leider van Tibetaanse boeddhisten
 • Rabbijn Jonathan Sacks, tot 2013 opperrabbijn (hoogste rabbijn) van Groot-Brittannië
 • Ayatollah Sayyid Fadhel Al-Milani, sjiitische geestelijke en geleerde. Hij geeft les in Londen
 • Bhai Sahib Mohinder Singh, een bekende sikh uit Londen (aanhangers van het sikhisme, een geloof geïnspireerd op het hindoeïsme en de islam, hebben geen religieuze leider zoals we dat kennen bij bijvoorbeeld het rooms-katholieke geloof)
 • Mata Amritanandamayi (Amma), spiritueel leider in India
 • Aartsbisschop Justin Welby, hoofd van de Anglicaanse kerk en de belangrijkste religieuze figuur in Groot-Brittannië
 • Rabbijn Abraham Skorka, een bekende Argentijnse rabbijn en schrijver
 • Sri Sri Ravi Shankar, Indiase goeroe
 • Aartsbisschop Antje Jackelén, is het religieuze hoofd van bisdom Uppsala in de lutherse Zweedse Kerk
 • Ayatollah Sayyid Hassan Al-Qazwini, een bekende imam in de Verenigde Staten
 • Ven. Khandro Rinpoche, een vrouwelijke Tibetaanse leider

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore