Buitenland

Britten uit de EU, maar wat betekent dat voor ons? Vijf vragen

24 juni 2016 15:21 Aangepast: 24 juni 2016 15:40
De trein uit Parijs op het Londense station St. Pancras (archieffoto). Beeld © AFP

Het kan nog wel even duren voor het vertrek van de Britten uit de Europese Unie een feit is. Maar dat het voor ons gevolgen gaat hebben, staat als een paal boven water. Heb je straks een visum nodig om in Londen van je biertje te kunnen genieten? En wordt dat biertje duurder, of juist goedkoper? Vijf vragen.

1. Moeten Nederlanders die in Groot-Brittannië werken zich zorgen maken?

Dat hangt helemaal af van de afspraken die de Britten straks maken met de Europese lidstaten. Maar het ligt voor de hand dat het moeilijker wordt om zomaar in Groot-Brittannië te gaan werken. De voorstanders van Brexit hebben immigratie altijd genoemd als belangrijk punt: de Britten willen zelf in de hand houden wie ze binnenlaten. De Europese regels waaraan ze nu nog voldoen, vinden ze lang niet streng genoeg.

2. En als je in Groot-Brittannië studeert, verandert er dan veel?

Helaas wel. Groot-Brittannië is de populairste studiebestemming onder Nederlanders in het buitenland, maar het is de vraag of dat zo blijft. Het collegegeld is er al het hoogste van Europa (zo'n 11.500 euro per jaar). En als studenten uit de EU straks onder dezelfde regels vallen als andere niet-Britse studenten, gaat dat toch al torenhoge bedrag nog eens fors omhoog. Het volgen van een studie aan veel Britse universiteiten wordt dan onbetaalbaar.

3. Wat gaan we ervan merken tijdens een weekendje Londen?

Dan zit je voorlopig goed, want het Britse pond is door de uitslag van het referendum flink in waarde gedaald. Dus kun je voor je euro's veel meer ponden kopen: neem rustig een extra kopje koffie of een biertje. Van de ene dag op de andere kun je 10 tot 15 procent meer besteden, rekenden de collega's van RTL Z eerder vandaag uit.

4. Tof plan dus, zo'n tripje. Heb ik daar straks een visum voor nodig?

Ook daarvoor geldt weer: het zal afhangen van de afspraken die de Britten maken met de overgebleven EU-lidstaten. Maar het scheelt dat Groot-Brittannië al geen deel uitmaakte van de Schengenzone, de landen in de Europese Unie die onderling vrij verkeer van personen kennen. Je paspoort moest je toch al vaak laten zien. Of er op termijn een visumplicht wordt ingevoerd, weet nog niemand.

5. Ik koop geregeld spullen in een Britse webshop. Wordt dat duurder?

Voorlopig niet: mits je er in ponden afrekent, ben je juist goedkoper uit. Maar in de toekomst kon het weleens duurder worden. Want voor spullen die je koopt in landen buiten de EU, moet je boven een bepaald bedrag invoerrechten en BTW afdragen. En Groot-Brittannië is straks geen EU-land meer.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore