Buitenland

'Brussel bang voor sneeuwbaleffect Brexit'

24 juni 2016 12:00 Aangepast: 31 juli 2017 03:00
De Britse premier Cameron en zijn vrouw Samantha, vanochtend na de persconferentie. Beeld © AFP

In Brussel is de uitslag van het Britse referendum ingeslagen als een bom. Dat zegt politiek verslaggever Jos Heymans. Er is topoverleg tussen EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie en Europees Parlement-voorzitter Schulz. Ook premier Rutte schuift aan, omdat Nederland nog tot juli de tijdelijke voorzitter van de EU is.

"De verwachting is dat ze anderhalf uur praten en dan met een gezamenlijk standpunt komen", zegt Heymans. "Ter voorbereiding op de grote Eurotop aanstaande dinsdag. Dan komen hier in Brussel alle regeringsleiders samen en dan is het belangrijkste onderwerp de Brexit."

Dit najaar beginnen onderhandelingen

Voorlopig ligt het initiatief bij Groot-Brittannië, zegt Heymans. "Eerst moet het Britse parlement een besluit nemen. Dan moet dat besluit officieel worden medegedeeld in Brussel." Daarna moet de Britse premier Cameron (of diens opvolger) naar Brussel komen om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang te zetten. Dat artikel regelt het vertrek van een lidstaat uit de EU, maar is nog nooit gebruikt. 

Heymans: "Uiteraard vinden er nu voorbereidingen plaats. Ambtenaren kijken onder welke voorwaarden en met welke akkoorden de samenwerking met Brussel kan worden voortgezet. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de handel tussen de Britten en de rest van Europa?" Waarschijnlijk pas in het najaar zullen EU-regeringsleiders officieel besluiten om de onderhandelingen te beginnen.

Discussie barst in hele EU los

Het wordt een lastig en gevoelig proces, zegt Heymans. "Ondertussen is Brussel bang voor een sneeuwbaleffect. Wat gaat er gebeuren in andere landen? Door de uitslag van het referendum krijgen anti-EU-partijen de wind in de zeilen. Bijvoorbeeld Wilders in ons land, maar ook Le Pen in Frankrijk. Snel nieuwe referenda verwacht ik niet, maar de discussie over Europa zal in de hele unie losbarsten."

Meer op rtlnieuws.nl:
LIVEBLOG: VOLG ALLE REACTIES OP DE UITSLAG VAN HET REFERENDUM

Al het nieuws over Brexit verzameld:
Brexit een feit, Britten uit EU  

Wat als Nederland uit de EU wil? 
En nu een Nexit? Nou, dat is nog niet zo makkelijk

`