Buitenland

Auschwitz-overlever geeft toe: 'Ik heb alles verzonnen'

25 juni 2016 14:27 Aangepast: 25 juni 2016 15:43
Beeld © Getty Images

Hij was beroemd als een slachtoffer van de Holocaust. Hij zou ontsnapt zijn uit Auschwitz en gaf toespraken over zijn gruwelijke ervaringen tijden de Tweede Wereldoorlog. Maar nu moet Joseph Hirt toegeven dat hij veel heeft gelogen.

"Ik bied vandaag publiekelijk mijn excuses aan voor de pijn die ik anderen heb bezorgd door te vertellen dat ik het leven in Auschwitz heb ervaren", schrijft de 86-jarige Joseph Hirt in een open brief. "Ik was daar geen gevangene." 

Ontmoeting met Hitler

Jarenlang vertelde de Amerikaanse Hirt in het openbaar over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog: hoe zijn familie uit Polen vluchtte; hoe hij werd gearresteerd door nazi's en naar Auschwitz werd gestuurd; hoe hij daar de beruchte arts Josef Mengele ontmoette; en hoe hij uiteindelijk ontsnapte door onder een elektrisch hek door te kruipen.

Ook vertelde Hirt dat hij Adolf Hitler had gezien bij de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn, en dat hij de Amerikaanse presidentsvrouw Eleanor Roosevelt en sporter Jesse Owens ontmoette toen hij naar de VS was gevlucht. Een historicus uitte eerder dit jaar zijn twijfels over de sterke verhalen van Hirt. Zo zou Hirts getatoeëerde kampnummer eigenlijk van een andere overlever zijn.

Vraag om vergeving

Het was niet zijn bedoeling om met zijn leugens 'afbreuk te doen aan wat zich daar echt heeft afgespeeld', zegt Hirt nu. Hij wilde juist dat de vreselijke geschiedenis van het concentratiekamp niet vergeten zou worden. "Ik besloot destijds om er alles aan te doen om te voorkomen dat de waarheid over het leven in Auschwitz verloren zou gaan."

Naar eigen zeggen was hij geschokt om te zien dat Auschwitz nu een 'trekpleister is voor toeristen' waar bezoekers lachen en grapjes maken. Hij vindt het vreselijk dat de informatie die er wordt gegeven door sommige toeristen wordt afgedaan als 'propaganda'.

"Die ontkenning van de waarheid maakte mij vastberaden om de herinneringen aan die plek levend te houden", zegt Hirt. "Maar dat was een slechte reden, waarmee ik juist de waarheid die ik wilde delen kon bezoedelen. Wat ik deed, was fout. Ik vraag om vergeving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore