Buitenland

Wereldvrede in het klein: jood, moslims en christen runnen samen restaurant

14 juni 2017 15:20 Aangepast: 14 juni 2017 18:03
De eigenaren van restaurant Napo's: Sim Hemo, Marko Michel, Halil Kar, Rachid el Ghannouti. Beeld © Napo's

Het geeft het gevoel van wereldvrede in het klein: een jood, drie moslims en een koptisch christen runnen samen een restaurant in Antwerpen. "Bij ons kan het wel in het klein. Waarom is het in het groot zo moeilijk?"

Grillrestaurant Napo's in Antwerpen is nu iets meer dan een jaar open. Oprichters en vrienden Sim Hemo (47), Marko Michel (43), Halil Kar (34) en Rachid el Ghannouti (25) hebben allemaal hun eigen geloof en houden van de tradities en feestdagen die daarbij horen.

Tolerantie en respect

Het is een restaurant met een boodschap. Sim: "Bij ons kan het wel in het klein. Waarom is het in het groot zo moeilijk?"

Hij wil best even uitleggen hoe de mannen de vrede bewaren: "De sleutelwoorden zijn tolerantie en respect. Nu is het bijvoorbeeld ramadan. De drie mannen die vasten - er is na de oprichting een derde moslim bij gekomen - nemen iets meer pauze en werken iets minder hard. De rest doet dan wat extra moeite."

Als vrienden nooit bij stilgestaan

Buitenstaanders vinden het misschien een bijzondere samenwerking, maar voor de mannen is het doodnormaal. "We hebben jaren samengewerkt in een ander restaurant. Zo ontstond de vriendschap. We hebben er nooit bij stilgestaan dat we van verschillende geloofsachtergronden zijn en hebben er ook nooit een verhaal van willen maken."

Tot een journalist van de Gazet van Antwerpen langskwam in het net geopende restaurant. Sim: "Waar komen jullie vandaan, wilde hij weten. We vertelden dat ik oorspronkelijk uit Israël kom, dat er drie Belgen zijn die als moslim zijn opgegroeid en dat onze chef een koptisch christen is. De journalist vond het bijzonder, wij niet."

 

Vredesboodschappen op de muur

Maar al gauw kwamen de steunbetuigingen. 'Amai, heel mooi', klonk het geregeld. Dus hebben de mannen toch maar werk gemaakt van hun bijzondere imago. Overal in het restaurant hangen nu inspirerende teksten.

Zo is er de groene muur met de boodschap 'tolerance' met daarin verschillende (geloofs)tekens verwerkt (zie foto bovenaan). Die tekst had Sim ooit eens op een bumpersticker in de Verenigde Staten gezien. "Ooit doe ik daar wat mee, dacht ik toen. Het is een pure boodschap, vandaar de witte letters. De groene achtergrond symboliseert de natuur, waar we allemaal uiteindelijk vandaan komen."

Thumbnail

Het restaurant hangt vol met vredesboodschappen. (Foto: Napo's)

Bisschop en toeristen

De vredesboodschap van het grillrestaurant zingt rond. Laatst kwam de leiding van het bisdom van Antwerpen zelfs eten. "En vele toeristen uit allerlei hoeken van de wereld komen langs en zetten een foto op Facebook of Instagram. Zo gaat de boodschap de wereld over."

Op het menu staan allerlei gerechten uit het Midden-Oosten, 'met een Europese touche'. Ook spareribs van varkensvlees, hoewel dat voor een jood en moslim verboden voedsel is. "We zijn ruimdenkend en hebben ons aangepast aan de cultuur hier. Er wordt ook gewoon alcohol geschonken", zegt Sim daarover.

Het goede voorbeeld

De businesspartners vinden het mooi dat zij het goede voorbeeld mogen geven. Sim: "Ik geloof nog steeds dat het merendeel van de bevolking uit aardige, respectvolle, goede mensen bestaat. Als iemand een ander geloof heeft dan is dat toch geen probleem? In ons restaurant zie je dat het kan. Het is zelfs makkelijker dan je denkt." 

Bekijk hier de video waarin veertien religieuze leiders oproepen tot verbroedering:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Religieuze leiders roepen op tot wereldwijde verbroedering in unieke video

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore